Mercosur-motie PvdD haalt het niet
In een motie had Esther Ouwehand de regering verzocht om zich in de Europese ministerraden en tegenover de Europese Commissie 'zich duidelijk uit te spreken tegen een handelsverdrag met de Mercosur-landen waarin landbouw is opgenomen'. De Mercosurlanden zijn Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay.
Ouwehand vroeg om een hoofdelijke stemming, zodat Kamerleden naar eigen eer en geweten hun keuze konden maken. Desondanks werd strikt volgens partijlijnen gestemd; coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stemden tegen, de rest voor. Er waren zestien afwezigen.
Minder strenge voorwaarden
Ze hield de Kamer voor dat Braziliaanse producten die op dit moment al in de Nederlandse supermarktschappen liggen, onder veel minder strenge voorwaarden zijn geproduceerd en dat er bovendien chemicaliën aan te pas zijn gekomen die in Nederland en de EU zijn verboden. Bovendien exporteerde Brazilië vorig jaar bijna drie keer zoveel kippenvlees naar de EU als Oekraïne. „Een handelsakkoord zal leiden tot een nog veel grotere import van onder meer goedkoop rundvlees, kippenvlees, eieren, suiker en soja uit de Mercosur-landen”, stelde ze. Ook bracht ze onder de aandacht dat Europese boerenorganisaties fel gekant zijn tegen een handelsverdrag met de Mercosur-landen.
Brief
Eerder in de middag had Marianne Thieme met minister Stef Blok van Buitenlandse zaken al gedebatteerd over het Mercosur-handelsverdrag. De aanleiding was de brief ter ondersteuning van het handelsverdrag, die premier Rutte had ondertekend. Thieme had Rutte gevraagd om vragen te beantwoorden, maar die vond handelsverdragen meer het onderwerp van de Minister voor Buitenlandse Handel, Sigrid Kaag. Omdat zij niet in Nederland was, nam minister Stef Blok de honneurs waar.
De Minister van Buitenlandse Zaken erkende dat de EU-standaarden voor voedsel, onder andere op de gebieden van milieu, dierenwelzijn en klimaat, hoger zijn dan die in de Mercosur-landen. „Maar juist als je aan tafel zit, kun je die standaarden veranderen”, argumenteerde hij. „Je kunt ook wel 'Foei!' roepen en dan niet aan tafel gaan zitten, maar dan verandert er niets.”
Blok gaf aan dat de onderwerpen die Thieme noemde, onderdeel zijn van de onderhandelingen. „Zijn de gemaakte afspraken goed genoeg?”, vroeg hij, en antwoordde: „Dat weten we niet; er is nog geen definitieve overeenkomst.”
Dit artikel is woensdagochtend aangevuld met informatie over de voor- en tegenstanders; omdat de stemming hoofdelijk was, was bij het schrijven van de eerste versie van dit artikel nog niet precies duidelijk welke partijen voor en welke partijen tegen de motie hadden gestemd.