Phil Hogan: „Onze boeren kunnen hiervan profiteren”
EU sluit Mercosur-deal
Volgens de commissaris is de overeenkomst eerlijk en gebalanceerd met kansen aan beide kanten, inclusief voor Europa's boeren. De Europese landbouwproducten, die van hoge kwaliteit zijn, krijgen nu in Zuid-Amerika de bescherming die ze verdienen. Maar hij erkent dat het akkoord ook moeilijkheden meebrengt voor die boeren en beloofde dat de Europese Commissie boeren zal helpen die moeilijkheden te overbruggen. „We zullen onze markten enkel openen voor producten uit de Mercosur-landen met gecontroleerde quota, zodat we elk risico kunnen uitbannen dat een Zuid-Amerikaans product de Europese markten zal overspoelen en zo het bestaan van Europese boeren bedreigt.”
Geen garantie voor gelijk speelveld
Volgens de Europese Commissie zal de landbouwsector profiteren van de aanzienlijke verlaging van de Zuid-Amerikaanse importtarieven en zullen de Zuid-Amerikanen moeten voldoen aan de Europese voedselveiligheids- en dier- en plantgezondheidseisen. Maar dit garandeert geen gelijk speelveld; over bijvoorbeeld dierenwelzijnseisen of gewasbeschermingsmiddelen rept de Commissie niet.
Als de deal doorgaat, zullen vooral de vleesproducerende sectoren onder druk komen te staan. Melkveehouders kunnen daarentegen profiteren, omdat de importtarieven voor zuivel drastisch omlaag zullen gaan.
Landen nu aan zet
Voor de Europese Commissie overstijgt het belang van het handelsakkoord dat van de toegenomen exportmogelijkheden. In een wereld die steeds vijandiger lijkt te worden tegenover internationale handel, met de Brexit, de Amerikaanse 'eigen land eerst'-politiek en de escalerende Amerikaans-Chinese handelsoorlog, geeft de Mercosur-deal een krachtig signaal voor een vrije wereldhandel. President Juncker spreekt daarom van een historisch moment. Het akkoord is, volgens Juncker, het grootste handelsakkoord dat de EU ooit heeft gesloten.
Maar mogelijk juicht Juncker te vroeg. De Europese lidstaten en het Europese Parlement moeten het akkoord nog ratificeren. En dat kan nog moeilijk worden. Frankrijk, Polen, Ierland en België hebben pas geleden in een brief aan Juncker nog gepleit dat de EU niet akkoord moet gaan met een handelsovereenkomst die de Europese landbouwsector bedreigt en om te zorgen dat Zuid-Amerikaanse exportproducten ook moeten voldoen aan de Europese hygiëne-, fytosanitaire, dierenwelzijns- en milieustandaarden.
Klimaatakkoord
Maar het nu afgesloten akkoord voldoet daar niet aan. De Franse president Macron Emmanuel Macron heeft al gezegd dat Frankrijk het akkoord niet zal ratificeren als de Mercosur-landen, en dan vooral Brazilië, zich niet aan het klimaatakkoord van Parijs zullen houden. „Wij vragen onze boeren om te stoppen met het gebruik van pesticiden, we vragen onze boeren om minder stikstof te produceren, en dat geeft concurrentienadelen”, vertelde hij aan journalisten van Reuters. „En daarom gaan we niet zomaar goederen binnenlaten van landen die dat allemaal niet doen.”