Column: Varkens mogen blijkbaar niet duurder worden
De tweede helft van dit jaar begint tot een beetje onverwachts met stabiele prijzen. Twee maanden geleden dachten we nog dat de maand juli de maand was waar de varkensprijs zou gaan vlammen onder de brandende zomerzon. Het lijkt er echter op dat de vleesvarkens niet duurder mogen worden, ondanks dat er in Duitsland een zeer krap aanbod is. Is dit de voorlopige top of gaat het huidige prijsniveau de springplank worden voor nog grotere hoogtes?
Onduidelijk waarom Duitsland minder varkens slacht
Toch is het vreemd dat de prijs stabiel is, want de wetten van de marktwerking dicteren, dat bij een krapte in het aanbod en goede vraag, prijzen stijgen. Uit slachtcijfers blijkt dat Duitsland in week 26 ruim 100.000 varkens minder heeft geslacht dan in dezelfde week in 2017. De volledige slachtcapaciteit wordt op dit moment dus niet gebruikt. Let wel: 100.000 dieren is een derde deel dat er wekelijks in Nederland word geslacht. Dat is een behoorlijke vermindering.
Waarom de Duitsers minder slachten, terwijl de vooruitzichten op de exportmarkt goed zijn, is onduidelijk. Wellicht is de binnenlandse vraag afgenomen, maar dat spoort niet in lijn met het mooie weer of is het een bewuste strategie om aan de ene kant de varkensprijs onder druk te zetten en aan de andere kant een krapper aanbod van varkensvlees (en hogere prijs) in de winkelschappen te creëren? Wellicht dat er simpelweg geen varkens zijn, want de slachtgewichten bleven hetzelfde. Men heeft de afgelopen weken dus niet op hogere prijzen gewacht.
Ook de voorgaande weken kenmerkte zich door minder slachtingen en de Duitse Teleporc had vorige week hierop al ingespeeld door de notering te verhogen. Helaas gingen de slachterijen hier niet in mee en daarom moest die plus afgelopen vrijdag weer worden ingeleverd. In een ‘halfvol optimistische stemming’ kunnen we wel zeggen: Tot zover niets aan de hand. De prijs blijft stabiel.
Lage varkensvleesprijs niet terug te vinden in vleesnoteringen
Wat doet Nederland? Er wordt door de slachterijen geklaagd dat de vleesprijzen teruglopen, maar dat is in geen enkele vleesnotering terug te vinden. Ook de verwerkers van BBQ producten hebben hier helemaal niks van gemerkt. Het marktgedrag van de slachterijen geeft ook aan dat de klaagzang niet klopt, want elk varken dat aangeboden wordt, nemen ze maar al te graag op. Wat we wel zien, en dat was vorige week ook al het geval, is dat er een paar handelaren een negatieve mutatie opgeven, zodat de varkensprijs weer gaat dalen. Volgens andere handelaren doen deze dit alleen om hun eigen marge te verbeteren. Er zijn op dit moment dus allerlei machten en krachten die hun invloed willen uitoefenen op de turbulente varkensmarkt. De factoren houden elkaar een evenwicht en dat zorgt voor enige stabiliteit. De Boerenvarkensprijs houdt haar hoofd koel en handhaaft de notering onveranderd op 1,95 euro.
Biggenprijs blijft in de komende weken gewoon stabiel
Wat doet de biggenprijs in de eerste week van juli? Laten we om ons heen kijken. Het enige land in Europa waar de biggenprijs door een marktwerking daalt, is Spanje. Daar loopt echter een aantal Nederlandse noteringen achter aan. Kijken we naar Duitsland, dat voor ons veruit de grootste exportmarkt is, dan blijft de biggenprijs in de komende weken gewoon stabiel. De Boerenbiggenprijs kan zich hierin het beste vinden en blijft ook stabiel op 63 euro staan. Het aanbod van biggen neemt wekelijks wel iets toe, maar hiervoor weet men altijd nog plek te vinden.