‘Hoge pachtprijzen signaal van grote vraag naar grond’
Dat stelt Jurjen Nannenga van Van Lanschot Nannenga Naus Rentmeesters. Vorige week ontstond grote discussie over de hoogte van de gerealiseerde pachtprijzen, nadat via Pachtonline.nl een aantal percelen van het Rijksvastgoedbedrijf voor relatief hoge prijzen van de hand ging. Té hoog, vonden velen. Nannenga nuanceert dat: „Als de prijzen hoog zijn, is er kennelijk veel vraag en weinig aanbod."
Transparantie
Nannenga, één van de initiators van Pachtonline.nl, is een groot voorstander van transparantie en objectiviteit bij het verpachten van agrarische gronden. „In onze visie zal het prijsniveau van geliberaliseerde pachtgronden dalen als er meer aanbod komt. Dan krijgen meer agrariërs de kans om hun areaal uit te breiden. Hoe meer grondeigenaren hun grond verpachten op een transparante en objectieve manier, hoe beter het is voor de sector."
Niet alle pachtgronden gaan voor hoge prijzen van de hand, benadrukt hij. „Iedereen heeft het over die pachtprijs van 2.809 euro per hectare, terwijl het merendeel van de achttien kavels tussen de 1.000 en 2.000 euro per hectare heeft opgebracht. Het perceel dat de hoogste pachtprijs genereerde, was kwalitatief de beste kavel met de meeste exploitatiemogelijkheden. De hoge pachtprijs is een weerspiegeling van de geboden kwaliteit."
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Tekst: Nannenga
Beeld: Ruben van Boekel, Fenneke Wiepkema