Kabinet bepaalt pas standpunt over Mercosur als volledige tekst beschikbaar is
De Kamer heeft het Kabinet gevraagd geen Europese concessies toe te staan die onevenredig negatief uitpakken voor de Europese landbouw en in het bijzonder de Nederlandse gezinsbedrijven. Met een Mercosur-deal vrezen boeren dat Europa wordt overspoeld met goedkoop vlees, suiker en tarwe uit Brazilië, Argentinië, Paraguya en Uruguay, dat niet voldoet aan de hoge eisen die in de EU gelden.
Nederland heeft bovendien, bovenop de Europese regels, nog strengere nationale regels op het gebied van milieu, dierenwelzijn en gewasbescherming.
Gevoeligheid
„De Europese Commissie is zich bewust van de gevoeligheid van bepaalde sectoren binnen de Europese Unie. Daarnaast maken duurzaamheidsbepalingen en een gelijk speelveld, waarbij wordt vastgehouden aan de eigen hoge EU-standaarden voor voedselveiligheid, dierenwelzijn en milieu, onderdeel uit van het mandaat wat zij heeft gekregen om te onderhandelen”, schijft Kaag.
Het Kabinet zal er volgens haar op aandringen dat ook de Handelsraad zich zal buigen over het akkoord met Mercosur. „Als de geconsolideerde teksten beschikbaar zijn, zal het Kabinet de balans opmaken van de brede voor- en nadelen van het handelsakkoord, inclusief die voor de land- en tuinbouwsector.”
Kritiek
Minister-president Mark Rutte kreeg vorige week veel kritiek omdat hij zijn handtekening had gezet onder een zogenoemde 'jubelbrief' aan de Europese Commissie over de Mercosur-deal. De minister-presidenten van Frankrijk, België, Polen en Ierland stuurden juist een noodkreet aan de Europese Commissie over het handelsakkoord.