Schouten: bewering Varkens in Nood over fraude met te veel dieren klopt niet
Varkenshouders hebben dierproductierechten nodig. Het doel van de dierproductierechten is om de hoeveelheid mest in Nederland te beheersen en de milieubelasting zoveel mogelijk te beperken. Deze dierproductierechten mogen overgedragen worden tussen varkenshouders. Een bedrijf mag in een kalenderjaar echter gemiddeld genomen niet meer varkens houden dan het aantal dierproductierechten waarover het bedrijf beschikt.
Controles
Om te controleren of een varkenshouder voldoende dierproductierechten heeft voor het gemiddeld aantal varkens dat hij in een kalenderjaar houdt, voert RVO.nl jaarlijks een administratieve controle uit op basis van de bij RVO.nl aanwezige gegevens van alle varkenshouders over een afgesloten jaar.
Hiervoor wordt per bedrijf bepaald of ze voldoende dierproductierechten hebben op basis van onder andere de aan- en afvoer van varkens op basis I&R Varken, opgave van de GDI landbouwtelling, gegevens van voerleveranciers over voerleveringen en gemelde mesttransporten. Indien er sprake is van inconsequenties of verdachte waardes wordt dit doorgestuurd naar de NVWA. De NVWA onderzoekt op basis van de aangeleverde informatie of er aanleiding is voor een bedrijfscontrole.
De suggestie dat systemen niet met elkaar worden vergeleken snijdt volgens Schouten dan ook geen hout.
Handhaven overtreders
De controle op het aanwezig zijn van voldoende dierproductierechten wordt risico gebaseerd uitgevoerd door de NVWA. Deze risicogerichte inspecties hebben volgens Schouten geleid tot het constateren van een aantal overtredingen. De minister erkent dat data effectiever kunnen worden benut en kruiscontroles kunnen worden verbeterd. „Daar blijf ik mij voor inzetten", schrijft ze in de Kamerbrief.
Het niet voldoen aan de dierproductierechten wordt strafrechtelijk gehandhaafd. „De NVWA maakt dan een proces verbaal op tegen bedrijven die meer varkens houden dan dat ze dierproductierechten hebben en leveren deze aan het Openbaar Ministerie voor de verdere afhandeling.
Geen structurele fraude
Het feit dat er daadwerkelijk wordt gehandhaafd op dierproductierechten is voor Schouten een teken dat de overheid in staat is om overtreders op te sporen en te bestraffen. Zij is van mening dat het stelsel van dierproductierechten goed functioneert.
„Vanuit handhaving krijg ik geen signalen dat het stelsel niet te handhaven is. Er zijn bedrijven (geweest) die meer dieren houden dan toegestaan, maar uit de uitgevoerde, risico-gebaseerde controles blijkt geen structurele fraude met dierproductierechten.”
Wel heeft Schouten besloten om in de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen op te nemen dat aangetoonde onrechtmatigheden met betrekking tot het dierproductierechtenstelsel grond kunnen zijn voor weigering van deze subsidie.