Meer biggen leidt tot hogere biest- en melkproductie
De biest- en melkproductie varieert sterk tussen zeugen. De productie kan worden beïnvloed door een aantal factoren, zoals voeding, genetische eigenschappen, management, omgeving, gezondheid en de worpgrootte.
De Deense wetenschappers deden nader onderzoek naar de interactie tussen deze factoren en de biest- en melkproductie door zeugen. Voor de studie werden 121 zeugen en ruim 2.000 biggen gebruikt.
Worpgrootte cruciale factor
De worpgrootte bleek een cruciale factor voor de productiviteit van zeugen tijdens de biestfase. Het onderzoek toonde ook dat een hoge biest- en melkproductie aan het begin van de lactatie, een positief effect heeft op de melkgift in de rest van de lactatie.
Wel daalde het eiwitgehalte in de melk van de productieve zeugen. Dit kan er volgens de onderzoekers op wijzen dat de hoogproductieve zeugen ondervoed waren voor wat betreft eiwit of essentiële aminozuren. Varkenshouders zouden daarom bij het voeren van lacterende zeugen meer moeten focussen op de worpgrootte.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Veearts.nl
Beeld: Ingrid Zieverink