Verteringssnelheid zetmeel van invloed op benutting zetmeel en nutriënten
Bianca Martens heeft aan de Wageningen Universiteit onderzoek gedaan naar het verband tussen de snelheid van zetmeelvertering en de eigenschappen van zetmeel, de toegepaste procestechnologie, en het passagegedrag van maag- en darminhoud. De vertering of mogelijke voorvertering van zetmeel in de maag lijkt verantwoordelijk voor het grote verschil in de initiële zetmeel afbraaksnelheid in de dunne darm van het varken ten opzichte van het in vitro model. De rol van de maag is sterk afhankelijk van de fysische eigenschappen van de maaginhoud en is, aldus Martens, een onderschat aspect in de huidige in vitro modellen, maar is een essentiële factor in een goede voorspelling van de zetmeel verteringssnelheid. Vrijdag 5 juli 2019 hoopt ze op dit proefschrift Starch digestion kinetics in pigs: the impact of starch structure, food processing, and digesta passage behaviour’ aan de WUR te promoveren. Dan worden ook meer resultaten bekend gemaakt.
Belang van zetmeel
Zetmeel is een belangrijk voedingsstof voor het varken. Volgens ABZ Diervoeding wordt zetmeel als zodanig gebruikt in bijna alle processen in het varken, waaronder groei en melkproductie. Vertering van zetmeel begint al in de bek van het varken. Speeksel bevat onder andere het enzym amylase, dat zetmeel in stukjes knipt. Kauwen helpt daarbij ook goed om de grove deeltjes fijn te malen en de amylase meer oppervlak te geven om in te werken op het voer. In de maag wordt dit verteringsproces vertraagd en langzaam stopgezet, omdat de pH te laag is voor een goede werking. Na de maag gaat de pH weer omhoog en worden enzymen uit de alvleesklier, waaronder amylase, toegevoegd aan de voedselbrij. Hierdoor komt de zetmeelvertering weer op gang. In de dunne darm worden uiteindelijk de losse (glucose)deeltjes opgenomen in het bloed. Hiervoor zijn wel extra enzymen nodig die de laatste bindingen kapot kunnen maken. Deze bevinden zich dicht tegen de darmwand aan.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief
Bronnen: Wageningen Universiteit, ABZ Diervoeding