Wiebes: 'Subsidies op bestaande mestvergisters ga ik niet beëindigen'
De PvdD stelde eind mei vragen over wat ze betitelde als ‘het misbruiken van subsidie voor duurzame energie voor het wegwerken van het mestoverschot’. Dit naar aanleiding van onder meer de advocaat van de provincie Gelderland, die meende dat de mestfabriek in Groenlo er niet komt voor duurzame energie, maar voor het wegwerken van het mestoverschot? De partij vindt dat de subsidies, die naar mestvergisters gaan, beter besteed kunnen worden aan werkelijke duurzame energiebronnen zoals wind- of zonne-energie.
Daarmee negeert de politieke partij de biomassa die in covergisters wordt verwerkt volgens Wiebes: „De vergistingssector (mono-mest-, co- en allesvergisting) is belangrijk voor de Nederlandse hernieuwbare energiedoelen”, schrijft de minister aan de Tweede Kamer. „En levert een belangrijke bijdrage aan de productie van hernieuwbare energie. Er staan nu ruim 200 installaties met een gezamenlijke maximale productie van circa 12 PJ per jaar. Dit is 12 procent van de totale duurzame energie die met SDE+-middelen wordt gesubsidieerd.”
Volgens Wiebes draagt vergisting bij tot het reduceren van energie (mestverwerking kost energie) en methaanuitstoot, terwijl het tegelijkertijd hernieuwbare energie opwekt. „De subsidies op bestaande mest(co)vergisters zal ik dus niet beëindigen. Wel is vanaf 2019 co-vergisting (50 procent mest en 50 procent co-producten) niet meer als aparte categorie opgenomen in de SDE+-regeling. Covergisters kunnen nu een aanvraag indienen onder de categorie allesvergisting.”
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Reinout Burgers
Bronnen: Ministerie van Economische Zaken, Klimaat