'Goede tijden voor biologische varkenshouders'
Van Alphen heeft in het Brabantse Herpt dichtbij Den Bosch een qua omvang bovengemiddeld biologisch varkensbedrijf. Alle dieren op zijn bedrijf verblijven van geboorte tot slacht in ruime strohokken en hebben onbeperkt toegang tot buitenuitloop of weidegang.
„Mijn afnemer de Groene Weg hanteert een gematigd maar stabiel prijsbeleid waardoor de prijzen in goede tijden zoals deze niet torenhoog zijn en in mindere tijden niet extreem laag”, legt Van Alphen uit.
Gematigd en stabiel prijsbeleid
Op het dieptepunt kreeg hij 2,90 euro per kilo uitbetaald terwijl andere afnemers slechts 2,60 euro betaalden en nu het goed gaat wordt er in de markt ook 3,60 euro per kilo betaald. Bovendien waren de voerkosten twee jaar gelden met 1,60 euro per kilo hoger.
„Dat kwam door de slechte oogst in Europa en voor de voergrondstoffen voor de biologische varkenshouderij komen anders dan in de reguliere varkenshouderij vrijwel allemaal uit Europa”, licht hij toe.
Wachtlijst is leeg
Zijn afnemer de Groene Weg werkt met een wachtlijst. Varkenshouders kunnen niet zomaar instappen maar moeten wachten tot er meer vraag naar biologisch varkensvlees uit de markt komt. „Nu is de vraag goed, waardoor de wachtlijst leeg is, dat was een jaar geleden wel anders”, zegt de biologische varkenshouder.
Voor reguliere varkenshouders die over willen stappen is dit dus het juiste moment. Al moeten varkenshouders zich volgens Van Alphen goed afvragen of de biologische varkenshouderij bij hun past omdat ze bijvoorbeeld aan meer eisen moeten voldoen. „Met van die gelukszoekers gaat het in de sector mis.”
100 biologische varkenshouders
Op dit moment telt Nederland een kleine 100 biologische varkenshouders waarvan ongeveer een derde de helft van de productie voor zijn rekening neemt. „Per week worden ongeveer 2.000 biologische varkens door ongeveer 3 verschillende ketens geslacht”, vertelt hij.
„Van de keten waar ik lever het vlees wordt 50 procent van het vlees geëxporteerd.” Bovendien is het vlees is bij de twaalf Groene Weg slagerijen in Nederland te koop en in Nederlandse supermarkten. „De markt voor biologisch varkensvlees is in Europa met slechts 2 procent heel klein”, zegt hij.
Ontwrichting van de markt
Dat verklaart volgens hem ook de sterk gestegen prijzen van de afgelopen tijd. „Een aantal Nederlandse en Duitse retailers zijn met acties gestart en omdat het aanbod gering is, leidt dit al snel tot hogere prijzen.”
„Bovendien zijn vorig jaar een aantal Duitse varkenshouders het certificaat kwijtgeraakt omdat ze zich niet aan de eisen hielden”, zegt hij. Ook is sneller omschakelen lastig omdat er vaak veel verbouwd en gebouwd moet worden en moeten de dieren nog een half jaar lang omschakelen naar biologisch.
Daarnaast moet er wel genoeg biologisch varkensvoer beschikbaar moet zijn. Dit alles leidt tot ontwrichting van de markt en dus hogere prijzen. Al beweegt de markt in de biologische varkenshouderij een stuk trager dan in de reguliere varkenshouderij. „De varkenscyclus is minder hevig en de prijzen stabieler”, vertelt Van Alphen.