Nauwelijks ESBL's in varkens; resistente bacterie traditioneel laag
Dit blijkt uit het meest recente MARAN-rapport, dat eind juni is verschenen. Bij het tot stand komen van dit rapport werken Wageningen Bioveterinary Research, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), het RIVM, Autoriteit Diergeneesmiddelen en Universiteit Utrecht samen.
„De stabilisering in resistentie van bacteriën in de darmen van landbouwhuisdieren komt overeen met de stabilisering in antibioticagebruik van het afgelopen jaar. Voor wat betreft de ESBL’s bij varkens is sprake van een stabiel laag niveau”, zegt Kees Veldman, Hoofd Nationaal Referentie Laboratorium voor Antibiotica Resistentie in dieren.
Antibioticagebruik varkens - 58 procent
Voor dieren zijn de afgelopen jaren bijna geen antibiotica gebruikt die belangrijk zijn om infecties bij de mens te behandelen. In de veehouderij werden in 2018 ongeveer evenveel antibiotica voorgeschreven als in 2017. Het antibioticagebruik bij varkens daalde opnieuw, zij het licht (-0,4 procent). Ten opzichte van 2009 is het totale gebruik van antibiotica in de veehouderij gedaald met ruim 63 procent. Bij varkens bedroeg de daling in totaal 58 procent.
Antibiotica in ziekenhuizen stijgt
Vergeleken met de humane gezondheidszorg, doet de veehouderij het goed. Huisartsen schreven in het afgelopen jaar even veel antibioticakuren voor, als de jaren daarvoor. In ziekenhuizen blijft het totale antibioticagebruik stijgen, staat te lezen in het MARAN-rapport. „Om resistentie te voorkomen is het belangrijk om antibiotica op de juiste manier te gebruiken en alleen als het nodig is”, aldus het rapport.
Het aantal bacteriën, die resistent zijn tegen antibiotica, blijft in Nederland redelijk stabiel en is het minder hoog dan in veel andere landen. In veel andere landen stijgt de antibioticaresistentie juist.