Hogan biedt 1 miljard euro om verzet tegen Mercosur-deal kop in te drukken
Hij preciseerde nog dat de eventuele door Brussel betaalde beschermingsmaatregelen zullen gelden voor de EU-producenten van alle landbouwproducten (onder andere olijfolie, rijst, magere melkpoeder, chocolade enzovoorts), die deel uitmaken van het handelsakkoord, en niet alleen voor de producenten van gevoelige producten als rund- , kippen- en pluimveevlees. Op die manier wil Hogan aantonen dat hij alle sectoren op gelijke wijze behandelt en niemand bevoordeelt als het handelsakkoord voor hen negatief uitwerkt.
Het handelsakkoord met de Mercosur-landen, waarover twintig jaar werd onderhandeld, moet nog formeel worden goedgekeurd door de 28 EU-lidstaten, maar wordt al op felle kritiek onthaald omdat de Europese Commissie ‘te zware concessies’ heeft gedaan in de landbouw, zegt een Franse woordvoerder bij de EU in Brussel. „Wij zijn niet tegen het handelsakkoord op zich, maar vrezen wel zeer nadelige gevolgen voor de Europese rundvlees-, pluimveevlees- en suikerproducenten. Het ziet ernaar uit dat de Commissie de landbouw als pasmunt heeft gebruikt om het akkoord erdoor te drukken. De EU-handels en landbouwministers zullen zich daarover moeten buigen”, aldus de Franse woordvoerder, die er fijntjes op wijst dat ‘premier Rutte zich in deze kwestie zoals tijdens de laatste EU-top in Brussel is gebleken niet op een lijn bevindt met president Macron’.
Brief
In Frankrijk is het verzet tegen de overeenkomst tot nu toe trouwens het grootst en niet alleen vanuit de landbouw- en milieuorganisaties en de voedingsindustrie. Ook bij de politieke meerderheid (de partij van president Macron) en de rechtse oppositie heerst wrevel over de toegevingen van de Europese Commissie.
België, Ierland en Polen hebben zich officieel aangesloten bij een brief, die president Macron vorige week naar Commissievoorzitter Juncker heeft gestuurd en waarin hij zijn bezorgdheid uitte over de nadelige gevolgen van het handelsakkoord voor de betrokken Europese boeren. Inmiddels hebben ook Italië en Denemarken zich bij het verzet tegen het landbouwdeel van het handelsakkoord aangesloten.
Dode mus
De Europese boerenorganisatie COPA is evenmin te spreken over het akkoord en twijfelt eraan of de Commissie, die nog snel voor haar komende aftreden om prestigeredenen een akkoord wilde, zich wel aan het onderhandelingsmandaat van de EU-lidstaten heeft gehouden. Het argument van Hogan, dat de Europese boeren meer kaas en streekproducten naar Zuid-Amerika zullen kunnen uitvoeren, noemt een COPA-woordvoerder het ‘blij maken van de boeren met een dode mus’. „De Europese boeren betalen de prijs voor vrijhandel in goederen en diensten”, klinkt het daar.
In Nederland heeft vooral de Partij voor de Dieren krachtig stelling genomen tegen de nadelen voor de boeren en houden de andere partijen zich wat op de vlakte. Het massale verzet tegen het handelsakkoord heeft te maken met het feit dat de kwaliteit van het in Brazilië en de andere landen geproduceerde vlees lang niet altijd voldoet aan de Europese normen en standaarden en met name Braziliaans kippenvlees dikwijls met de salmonellabacterie is besmet. Het hoofd van de Braziliaanse voedselveiligheidsautoriteit gaf dinsdag nog toe dat het besmettingspercentage met salmonella van 20 procent (1 op de 5 kippen) juist is en onaanvaardbaar hoog.
Vlees
Wat het handelsakkoord betreft, zorgt bovenop de normale hoeveelheden vlees, die Brazilië nu reeds in Europa invoert (waaronder voor 700 miljoen euro kippenvlees) vooral de invoer van nog eens 60.000 ton rundvlees tegen een tarief van 7,5 procent en 99.000 ton rundvlees vrijgesteld van heffingen onrust in de EU-landbouw. Die onrust en wrevel wordt nog vergroot door de extra invoer van 180.000 ton Braziliaans kippenvlees bovenop de eerder overeengekomen jaarlijkse invoer. Dat de Commissie luchtig heen stapt over het feit dat in Zuid-Amerika geproduceerd en in Europa ingevoerd rundvlees dikwijls met hormonen is behandeld, is niet van aard om de gemoederen in Europa te bedaren.
Tekst: Jan Schils
Beeld: Europese Commissie