Vion wil versneld nieuw prijssysteem invoeren
Afgelopen weekend deden zich onregelmatigheden voor bij de vaststelling van de beursprijs voor vleesvarkens. De aanvankelijke prijs werd vastgesteld op min vier cent, ingetrokken door onduidelijkheden bij de totstandkoming en later definitief genoteerd.
Hoewel Vion Food de notering op de gebruikelijke wijze publiceerde, ondervond de onderneming toch nadeel van de gang van zaken omdat er in de nationale en internationale markt discussies ontstonden. Daarom versnelt Vion de ontwikkeling van een evenwichtiger prijssysteem voor zijn leveranciers.
Grote schommelingen
Op dit moment worden vleesvarkens verhandeld op basis van weekprijzen die soms grote schommelingen vertonen. Het is moeilijk voor varkenshouders om in zo’n beweeglijke markt het moment van leveren te bepalen. Eén cent prijsverlaging leidt tot inkomstenderving van honderden euro’s bij de varkenshouder, die op dat moment varkens levert.
Een groot aantal varkenshouders reageert op prijsschommelingen door leveringen naar voren te halen of uit te stellen. Als gevolg hiervan wordt Vion Food van week tot week geconfronteerd met verschillen in aanvoer. Dit leidt tot discontinuïteit in de productie.
Behalve dat de aantallen varkens van week tot week variëren, ontstaan er ook verschillen in kwaliteit. Het gevolg is dat Vion Food veel extra inspanningen doet en productiekosten en kosten bij de afzet maakt om de afnemers van vlees en vleesproducten optimaal te bedienen.
Stabielere prijs
Om meer continuïteit te realiseren, de vleesmarkt beter te bedienen en kosten te besparen streeft Vion Food naar een stabielere varkensprijs voor zijn vaste leveranciers. De onderneming versnelt daarom de ontwikkeling van nieuwe prijssysteem waar zij mee bezig was.