Export Europees varkensvlees zal 12 procent groeien
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/02/11/802/bn-nm220_pork04_p_20160410233711.-detail.jpg)
De opmars van export wordt vooral veroorzaakt door de varkenspestcrisis in China. Diezelfde varkenspest gooit nu eigenlijk roet in het eten van de Duitse en ook Nederlandse varkenshouders. De Filipijnen hebben namelijk varkensvlees uit Polen gevonden in een importzending met Duits varkensvlees. Hierop heeft de Filipijnse regering een (tijdelijk) importstop op Duits varkensvlees ingelast. Voor Duitsland is de Filipijnse markt een belangrijk afzetmarkt. De export van Duits varkensvlees wordt dus direct geraakt en daarmee de vraag naar varkensvlees. Of de vraag daadwerkelijk is verminderd, is lastig te bepalen. De varkensprijs daalde echter direct na de bekendmaking van dit nieuws.
Forse groei naar China
De Filipijnse domper buiten beschouwing gelaten, de tekenen van een bloeiende exportmarkt zijn rooskleurig. Nederland kan nog steeds overal haar vlees exporteren en uit voorgaande rapporten blijkt dat ons land dit met veel energie doet. Er wordt veel meer naar China geëxporteerd en procentueel behoort Nederland tot de grootste Europese stijgers.
De belangrijkste reden voor de exportgroei is de Chinese honger naar varkensvlees. De varkensstapel in China is drastisch gekrompen en groot verschil ontstaan tussen de productie en consumptie van varkensvlees in dit land. Ook in Vietnam en Cambodja verspreidt varkenspest zich. Helaas zorgt het tekort aan varkensvlees dat consumenten overstappen op bijvoorbeeld pluimveevlees. De kans bestaat daardoor dat ook als er voldoende varkensvlees beschikbaar is mensen nog steeds meer pluimveevlees consumeren dan voor de crisis. Men schat dat de daling van de Chinese varkensproductie in 2019 op twintig tot dertig en zelfs tot 35 procent zal liggen. Dat betekent een verdubbeling van de wereldwijde handel in varkensvlees.
Toenemende wereldvraag en afname EU-productie
De export van varkensvlees uit de EU naar China groeide in de eerste vier maanden van 2019 met 37 procent ten opzichte van vorig jaar. China heeft daarmee een aandeel van 43 procent in de totale export. De export naar Vietnam is bijna verdubbeld naar 2 procent. De totale EU-uitvoer van varkensvlees groeide met 17 procent en het slachtafval met 6 procent.
Ondertussen is de productie van varkensvlees in Europa gedaald, in weerwil van de toenemende wereldvraag naar varkensvlees en de stijgende prijzen. In het eerste kwartaal van 2019 daalde de productie met 0,7 procent ten opzichte van vorig jaar. Van de belangrijkste varkensvlees producerende landen vergrootte alleen Spanje de productie, Duitsland, Nederland en Polen kende een aanzienlijke productiedaling. Dit jaar zal het aanbod varkensvlees in Europa stabiel blijven en volgend jaar groeien met 1,4 procent, zo verwachten deskundigen.
![Foto van Reinout Burgers](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/34/075/img_2306_-thumbnail.150x150.jpg)
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Bron: Europese Commissie