Kentering op graanmarkt waarschijnlijk van korte duur
Agrifirm meldt in zijn wekelijke update dat de gerst- en tarweoogst op het Noordelijk halfrond nog maar net zijn afgerond, maar dat de vooruitzichten voor het volgend seizoen (2016-2017) al meer en meer het prijsniveau mee gaan bepalen.
Realiteit weer terug
Ondanks de prijsstijging van afgelopen week is de verwachting dat de prijzen eerder weer wat onder druk gaan komen. Fundamenteel is er niets veranderd. De wereld heeft een prima graanproductie en de voorraden zijn historisch groot. Het International Grains Council (IGC) bevestigde dit met haar graanprognose van september waarbij de voorraden nog maar weer eens verhoogd werden. Ook de Europese Commissie paste deze week haar graanoogstprognose voor het seizoen 2015/16 aan met de conclusie: verder oplopende voorraden.
Op de fysieke markt stegen deze week voor directe levering de tarwenoteringen met 5 euro/ton en die van gerst met 1 euro/ton. De maïsnoteringen voor directe levering daalden met 10 euro per ton op basis van de nieuwe maïs die eraan zit te komen. Voor de leveringen op termijn stegen de tarwe- gerst- en maïsnoteringen met respectievelijk 6, 3 en 2 euro per ton.
Recordoogst soja
De eerste berichten uit Zuid-Amerika wijzen uit dat het areaal met soja opnieuw gaat toenemen. Met normale of zelfs gunstige weersomstandigheden dan kan er voor het vierde jaar op rij een recordoogst gerealiseerd worden. Het IGC meldde deze week in haar prognose voor sojabonen ook toenemende voorraden. De recordoogst van 2015, de verwachte recordoogst in 2016 en een dalend verbruik houden de prijzen van sojaschroot en andere eiwitrijke grondstoffen voorlopig onder druk.
Op de fysieke markt daalden deze week voor directe levering zowel de soja- als de raapnoteringen met respectievelijk 2 en 6 euro/ton. Voor de levering op termijn noteerde soja 2 euro/ton hoger en daalde raap met 3 euro/ton
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Agrio archief