'17 euro extra per varkensplaats in Hy-Care stal'
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/21/196/7c5ed7e29.-detail.jpg)
Dat beweert R&D manager Victor van Wagenberg van MS Schippers. Vrijdag 25 september werd het nieuwe proefbedrijf voor vleesvarkens geopend waarin Schippers hun hygiëneconcept toepast onder de naam “Rendementstal”.
De toeleverancier kocht in Bladel een bestaand varkensbedrijf en paste deze stal aan om praktijkproeven te doen. De stal is opgedeeld in 3 hygiëneniveaus: een reguliere varkensstal, de Hy-Care Rendementstal, waar beiden biggen in komen van een reguliere vermeerderaar. Als laatste Project X, een vleesvarkensstal waarin biggen komen uit de Hy-Care zeugenstal.
Niets nieuws
Er zijn 3 doelstellingen van het hygiëneconcept die toegepast worden in de Rendementstal:
• Minder zieke dieren
• Voorkomen in plaats van genezen
• Verbeterd rendement
„Eigenlijk hebben niets nieuws toegepast”, zei Mart Smolders, divisiemanager Varkens. „In het handboek varkenshouderij in de jaren ‘60 stond al dat een varken behoefte heeft aan schone omstandigheden en schoon drinkwater en dat hebben we toegepast en gaan we borgen.”
Vier maatregelen
Er worden vier maatregelen toegepast in de Hy-Care Rendementstal:
• De betonnen hokoppervlaktes zijn gecoat
• Reinigen en ontsmetten
• Ongediertebestrijding
• Goede drinkwaterkwaliteit
„Veel stallen en wanden zijn van kalkzandsteen gebouwd en in zo’n steen kan wel 450 millimeter water intrekken, dus ook ziektekiemen”, zegt Van Wagenberg. Daarom zijn alle oppervlaktes waar de varkens bij kunnen komen gecoat. Volgens van Wagenberg heeft coating een levensduur van circa 10 jaar, al moet deze op specifieke plekken, bijvoorbeeld onder troggen, wel vaker bijgewerkt worden.
Als tweede maatregel wordt de stal met een vetoplossend middel gereinigd. „Anders krijg je de ziektekiemen die in de vetlaag zitten niet weg”, vertelt Van Wagenberg. „Mayonaise kan je ook niet alleen met koud water van een bord spoelen”, vergelijkt hij. „Als je de stal daarna goed ontsmet kun je 50 miljoen ziektekiemen per vierkante centimeter terugbrengen tot 500”.
Waterkwaliteit waarborgen
Ongedierte zoals ratten, muizen maar ook vliegen kunnen ziektes overbrengen. Daarom besteden ze de ongediertebestrijding uit aan Agro Pest Control, een divisie van Schippers. „Dat kunnen varkenshouders ook doen en daarmee zijn ze zeker dat de bestrijding periodiek gebeurt, want met de juiste behandeling heb je zeker geen last van vliegen”, vertelt Van Wagenberg.
Daarnaast zorgt Schippers dat de drinkwaterkwaliteit goed blijft en er geen biofilm in de leiding ontstaat . „De kwaliteit van het drinkwater moet zo goed zijn dat je het je kinderen zou kunnen/durven laten drinken” volgens Van Wagenberg. „Helaas is dat in veel varkensstallen niet het geval”. Dat komt onder meer door het leidingwerk waar soms dode stukken en verzakkingen in zitten en de relatief hoge temperaturen in de stal. Met een camera (endoscoop) konden de bezoekers de biofilm in de oude drinkwaterleiding van het voormalige vleesvarkensbedrijf bekijken.
Vier kilogram meer groei
De biggen in de rendementsafdeling wogen na veertien dagen 32 kilo en in de reguliere stal 28 kilo op vrijdag 25 september. In beide afdelingen zijn de biggen van 21 kilo opgezet en allebei afdelingen krijgen hetzelfde voer.
Schippers verwacht dat de varkens gemiddeld 1000 à 1100 gram per dag kunnen groeien in de Hy-Care Rendementstal met een voederconversie van 2,3. „Als alles naar wens gaat is het rendement daardoor 4,52 euro hoger per vleesvarken per ronde”.
45 euro extra opbrengst
Van Project X, waar biggen uit een Hy-Care zeugenstal worden opgezet, heeft Schippers zelfs nog hogere verwachtingen met een gemiddelde daggroei van 1.120 gram en een voederconversie van 2,1. „Als dit lukt kan het extra rendement per afgeleverd varken zelfs oplopen tot ruim 10 euro per varken, ofwel bijna 45 euro per plaats per jaar. Daar zijn de kosten van 3 euro per varken al vanaf.”