Column: Varkenshouders de dupe van gesjoemel enkele handelaren
Iedere varkenshouder weet dat de vleesverwerkers elke mogelijkheid aangrijpen om de varkensprijs onder druk te zetten. Op dit moment wordt de Duitse exportaffaire en (tijdelijke) importstop van de Filipijnen van Duits varkensvlees gebruikt als drukmiddel om de prijs fors naar beneden te brengen. En dat terwijl alle andere seinen voor een bloeiende export op groen staan.
Nederland staat altijd vooraan als de varkensprijs verlaagd kan worden
De Nederlandse varkenshouders zijn afgelopen week dus de dupe geworden van gesjoemel van een of enkele Duitse vleeshandelaren. Duits vlees dat voor de Filipijnen was bestemd, bleek te zijn vermengd met Pools vlees. Polen is een land met veel Afrikaanse varkenspest en dit vlees mag niet worden geëxporteerd buiten de EU. Nu zou je zeggen dat Duitsland een probleem heeft, maar zoals het de laatste jaren al altijd het geval is, staat Nederland vooraan als de prijs van de varkens verlaagd kan worden. Afgelopen maandag werd er begonnen met min 4 centen. Vervolgens ging Duitsland met min 6 centen er woensdag overheen. Vrijdag paste de Duitse Teleporc ook nog eens een keer een prijsverlaging van min 5 centen toe, nadat ze dinsdag al min 4 centen had genoteerd. Dat maakt dat de Duitse Teleporc in een week tijd met min 9 naar beneden ging.
De beloofde ‘gouden bergen’ zijn dus nog ver weg en de varkensprijs voorspellen, is lastig. Zeker als handelaren met vlees frauderen, wordt er een onvoorspelbare spaak in het wiel gestoken. De wereld, en daarmee de markt, blijkt en is wederom weerbarstig. Het gesjoemel komt de vleeshandel blijkbaar wel goed uit. Het is net of ze al stonden te wachten op een ‘wapen’ om te kunnen zegevieren. Het was vrijwel direct na de aankondiging van de Filipijnse importstop dat de varkensprijs onderuit ging. Feit is dat de Europese export dit jaar zal groeien en dat de Nederlandse export afgelopen periode met 23 procent is gegroeid. Dat zou reden genoeg moeten zijn om de prijs in ieder geval stabiel te houden. Feit is ook dat men in West Europa, waar de hoogste eisen aan het houden van varkens worden gesteld, nog steeds geen fatsoenlijke prijs wil betalen voor het varkensvlees. De laatste maanden is de rem op de stijging met name veroorzaakt door het niet kunnen of het niet willen doorberekenen van de gestegen inkoopkosten.
Wachten op een nieuwe balans op de varkensmarkt
Hoe nu verder? De geschiedenis leert ons dat de eerste keer verlagen in de meeste gevallen gevolgd wordt door nog een verlaging. Niet dat er nu extra varkens worden aangeboden, want het aanbod is en blijft klein, maar omdat het de slachterijen en de vleeshandel beter uitkomt. Dit gaat door totdat er weer een balans is gevonden. Dat zal vermoedelijk niet lang op zich laten wachten, getuige het feit dat varkens, die volgende week een paar dagen later zouden worden geleverd, nu al weer naar voren worden gehaald. De Boerenvarkensprijs daalt evenwel knarsetandend met min 6 centen naar 1,89 euro met de wetenschap dat we volgende week vermoedelijk weer gaan verlagen.
Biggenprijs wordt meegezongen in de daling van vleesvarkens
De Boerenbiggenprijs wordt meegezogen in de verlagingen van de varkensprijs en daalt met min 2,50 euro naar 59 euro. Vooral de aangekondigde Duitse verlagingen van de WeserEms voor maandag over een week van min 4 euro baart ons toch wat zorgen. Dit is toch wel heel fors, maar gezien de daling van de vleesvarkens ook wel weer nodig.