Resultaten varkens: ‘2019 evenaart 2017’
De bekende varkenscyclus werkt niet altijd in de varkenshouderij. Dit actuele financiële resultaten bewijzen dat. „Gezien de behaalde voerwinsten in de varkenshouderij in de voorgaande jaren, werd voor dit jaar rekening gehouden met lagere opbrengstprijzen. De behaalde resultaten in de eerste twee kwartalen en de verwachting voor het tweede half jaar, bewijzen dat de voerwinst in de varkenshouderij zich niet altijd laat voorspellen. Externe en bijzondere omstandigheden hebben duidelijk een grote invloed op de uiteindelijke prijsvorming”, stelt Kees Ligthart, senior agrarisch bedrijfsadviseur op de website van ABAB.
2019 evenaart 2017
Ligthart vermoedt dat 2019 het uitzonderlijke jaar 2017 zal evenaren. Voor de zeugenhouders bevinden de biggenprijzen zich momenteel op een hoog niveau. Door de gestegen vleesprijs heeft de voerwinst bij de vleesvarkens zich in het tweede kwartaal sterk hersteld „Door deze positieve resultaten kan de varkenshouder zijn vermogenspositie weer versterken”, verwacht Ligthart.
Export
Als hoofdoorzaak van de aangetrokken prijzen wijst Ligthart naar de export. Zo kampt China nog steeds met de Afrikaanse varkenspest (AVP). Dit heeft een grote impact, aangezien China circa 50 procent van de mondiale varkensstapel herbergt. Inmiddels is van deze varkensstapel tussen de 30 en 35 procent geruimd. „Hierdoor is de wereldproductie van varkensvlees enorm afgenomen en importeert China veel meer vlees uit onder andere Europa. Daardoor zijn de varkensprijzen in Europa fors gestegen.”
Waarschuwing
Ligthart waarschuwt voor de actuele Europese AVP situatie. De sfeer blijft hier nog steeds gespannen. De AVP-uitbraken in België blijven vooralsnog beperkt tot de wilde zwijnen in het ingesloten gebied tegen de Franse en Luxemburgse grens in Wallonië aan. Recent werden in Polen nog enkele uitbraken vastgesteld op commerciële varkensbedrijven. „Zolang het virus alleen bij de wilde varkens zit, blijven de Europese grenzen nog open. Het blijft uiteraard erg spannend en belangrijk om aan alle voorzorgsmaatregelen te voldoen,” onderstreept Ligthart.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief
Bron: ABAB Accountants