‘Grote misstanden bij Chinese AVP aanpak’
Op basis van eigen onderzoek meldt de Volkskrant grote misstanden rondom de bestrijding van de varkenspest in China. De krant beroept zich daarbij op gesprekken met een getroffen varkenshouder, twee andere bronnen uit de vee-industrie en een onderzoek van persbureau Reuters. Officieel is de Afrikaanse varkenspest in China zo goed als onder controle. Sinds de eerste uitbraak zijn 144 brandhaarden gemeld en volgens het Chinese ministerie van Landbouw doen zich steeds minder nieuwe uitbraken voor. Op basis van haar bronnen concludeert de Volkskrant dat duizenden, mogelijk tienduizenden AVP uitbraken niet zijn gerapporteerd, en dus ook niet correct aangepakt. Iets meer dan één miljoen varkens zijn volgens de regels geruimd, maar honderden miljoenen varkens zijn halsoverkop naar de slacht afgevoerd. Minstens de helft van de Chinese varkensstapel (met 700 miljoen varkens per jaar de grootste ter wereld) is verdwenen.
Virus is overal
Volgens de Volkskrant bronnen is het probleem met de Chinese aanpak van de AVP dat de centrale overheid schadevergoedingen belooft, maar dat de provinciale overheden mee opdraaien voor de kosten, maar daar toe niet de financiële slagkracht hebben. Dit stimuleert om uitbraken zo veel mogelijk onder de pet te houden. Door de rommelige aanpak en de doofpot is het virus nu overal. „De ziekte onder controle?’, reageert varkenshouder Wu (schuilnaam) in de Volkskrant schamper. „Niet moeilijk, als alle varkensstallen leeg zijn. Als we weer gaan fokken is het virus zo terug.” De stallen van Wu zaten op een maximumbezetting van ruim 10.000 varkens, toen in februari een paar zeugen bezweken. Paarse lijven, zwarte vlekken: AVP. Volgens de regels meldde Wu de uitbraak aan de lokale overheid, waarop zijn boerderij in quarantaine werd geplaatst en hij al zijn varkens volgens een strikte procedure moest ruimen. Per varken zou hij omgerekend 160 euro schadevergoeding krijgen. Maar de overheid weigerde zijn aangifte te registreren. In zijn hele provincie Hebei is slechts één uitbraak officieel erkend.
Zieke varkens slachten
Varkenshouder Wu kreeg niks van zowel de overheid als zijn verzekeringen. Toen deed hij wat alle varkensboeren in zijn omgeving deden om zijn eigen hachje te redden: ziek of niet, hij stuurde zijn varkens naar het slachthuis. Hij realiseert zich dat de problemen zo alleen maar erger worden. Door het transport van zieke varkens raakt het virus in hoog tempo over heel China verspreid. En door het vlees van zieke varkens tot vlees te verwerken, blijft het virus langer in omloop. AVP kan jarenlang overleven in bevroren varkensvlees. Zodra het vlees wordt ontdooid, is er risico op herbesmetting. Volgens onderzoek van persbureau Reuters is minstens de helft van alle varkens geslacht, wat volgens de Volkskrant wordt bevestigd in een officieuze telling die op Chinese sociale media circuleert. In de provincie Hebei zou 60 procent van de varkens zijn verdwenen. Maar volgens persbureau Reuters verklaart het het provinciebestuur dat de situatie ‘stabiel’ is.
Criminelen
Volgens de Telegraaf profiteren criminele bendes van de AVP-uitbraak in China. Ze leggen een paar dode zwijnen neer op virusvrije boerderijen en dwingen de fokkers vervolgens hun gezonde dieren voor een fractie van de werkelijke waarde te verkopen. Het ministerie van Landbouw in Peking heeft afgelopen week gewaarschuwd voor deze praktijken en belooft hard tegen deze praktijken te zullen optreden.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ruth van Schriek
Bronnen: de Volkskrant, De Telegraaf