'Minder antibioticaresitentie door lager gebruik in veehouderij'
Dat vertelde Hetty van Beers, directeur van de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) afgelopen vrijdag 25 september tijdens de opening van de HyCare vleesvarkensstal van MS Schippers in Bladel.
De Nederlandse varkenshouderij zit op de goede weg wat betreft antibioticareductie en moet zo door gaan, volgens Van Beers. „Elders ter wereld hebben ze minder kennis van varkens houden, dus de kans bestaat dat ze eerder naar antibiotica grijpen”, zegt ze.
Veelgebruikers
Of de doelstelling – 70 procent antibioticareductie in 2015 ten opzichte van 2009 – realistisch is, weet ze niet. In 2014 bedroeg de reductie 58,3 procent. Volgens de directeur is het belangrijk dat bedrijven met 50 dierdagdoseringen of meer hun best doen om het gebruik te verminderen.
„Uit de monitoring blijkt dat veel goed presterende bedrijven het nog beter zijn gaan doen en van bijvoorbeeld 8 naar 7 dierdagdoseringen zijn gegaan, maar als een varkenshouder van 50 naar 30 dierdagdoseringen of minder gaat, zet meer zoden aan de dijk.”
Nieuwe ziektes
Van Beers weet dat een daling van het antibioticagebruik een hels karwei wordt omdat het aantal dierziekes bij varkens is toegenomen. „In de jaren negentig kregen varkenshouders te maken met nieuwe ziektes zoals PRRSv, Circo, MRSa. In de jaren 2000 kwamen daar snuffelziekte, luizen, MKZ en SVD bij en waren er ook uitbraken van de ziekte van Aujeszky en de klassieke varkenspest.”
„Clostridium perfringens, Clostridium Difficile, Hepatitis E, Toxoplasmose en PWCS zouden in de toekomst mogelijk voor problemen kunnen zorgen in de varkenshouderij.” Toch moet de sector er volgens haar alles aan doen om het antibioticagebruik te verminderen omdat de maatschappij daarom vraagt.
Denemarken voorbeeld
De Deense varkenhouderij is volgens Van Beers een voorbeeld omdat die een aantal ziektes zoals PRRS en Circo kennen. „Het optimaliseren van een behandeling na een goede diagnostiek met behulp van de juiste antibiotica is een uitdaging voor de Nederlandse varkenshouderij.”
Een andere uitdaging is het voorkomen van infecties. Dit kan volgens Van Beers door het toepassen van:
- Meer vaccins
- Beter voer
- Alternatieven voor Antibiotica
- Lagere hokbezetting
- Goed klimaat
- Stabiele groepen
- Contacten voorkomen