Varkensvet voor vervoer stenen Stonehenge
Het ontstaan, de bouw en de achtergrond van het mysterieuze bouwwerk Stonehenge houdt velen al jarenlang bezig. De plek met de gigantische in cirkelformatie opgestelde stenen van 25 ton vormen al 4.500 jaar werelderfgoed. Onderzoek naar de bouw en het transport van de stenen biedt voldoende voer aan archeologen. Uit opgravingen nabij Stonehenge blijkt dat er veel varkens tijdens de bouw zijn geconsumeerd. Over de bereidingswijze van de varkens bestaat echter enige verwarring. Volgens sommigen werd het vlees van het varken bereid in keramische potten. Door de beperkte grootte van de potten zou het varken natuurlijk in stukken gesneden zijn. Toch zijn er karkassen teruggevonden van volledige varkens. Volgens enkele archeologen van de Britse Newcastle University werden de varkens aan het spit bereid. Dat zou meteen verklaren waarom volledige karkassen zijn teruggevonden rondom de historische site.
Varkensvet
Opvallend is de hoge concentraties varkensvet die op aardwerkresten zijn teruggevonden. Volgens de onderzoekers is hiervan de verklaring dat het aardwerk niet werd gebruikt om te koken, maar om varkensvet in te verzamelen. Dit varkensvet zou het vervoer van de zware megalieten een beetje hebben vergemakkelijkt. Om de zware stenen te transporteren, hebben de bouwers waarschijnlijk gebruik gemaakt van houten sleeën en boomstammen. Het varkensvet zou de wrijving tussen de stenen en het hout hebben verminderd waardoor het makkelijker werd om de megalieten te vervoeren.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: English Heritage
Bronnen: English Heritage, HLN.be