Fons Ruiter hield varkens, maar bestrijdt nu ongedierte
Na 38 jaar gewerkt te hebben als varkenshouder stopt de 55-jarige Sallander volgend jaar met zijn zeugenbedrijf. De stallen en schuren worden verhuurd aan onder meer caravanbezitters. “Door de strengere milieueisen voor fosfaat en uitstoot van ammoniak wordt de kostprijs per zeug aanzienlijk verhoogd. Het advies wat de boeren krijgen is om op te schalen naar grotere eenheden. Dat zag ik niet zitten en dan kom je op een keerpunt. Een opvolger hebben we ook niet en dus heb ik het besluit genomen om met de zeugentak te stoppen en een nieuwe uitdaging te zoeken,” zo meldt hij op de lokale nieuwssite Salland Centraal.
Opleiding
De afgelopen drie jaar heeft hij zich op kleine schaal al bezig gehouden met ongediertebestrijding waarvoor hij een speciale opleiding volgde. “Het is leuk om op je 55-ste opnieuw in de schoolbanken te zitten. De regels zijn de laatste jaren erg aangescherpt. Het begint allemaal met een goed plan van aanpak. Dat betekent dat er meer nadruk ligt op het voorkomen van ongedierte en bestrijding met klemmen en vangkooien. Pas als de plaagdruk te hoog is, zet ik doelgericht een bestrijdingsmiddel in. Hierbij is het belangrijk dat je de juiste middelen en de juiste dosering gebruikt. Deze middelen zijn door de overheid uit de schappen gehaald en zijn alleen verkrijgbaar voor opgeleide en vakkundige ongediertebestrijders. Ik hoop de problemen, die de mensen ervaren met ongedierte, weg te halen. Mijn slogan luidt dan ook niet voor niets: De Plaagdierenbestrijder stopt uw ongedierte’.”
Goede achtergrond
Zijn achtergrond als boer, natuurmens en jager komt hem goed van pas. “Het is heel belangrijk dat je weet hoe een dier of insect leeft om te begrijpen waarom het voor problemen zorgt”, stelt Fons. “Pas als je dat weet, kun met een goede oplossing komen.”
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: De Plaagdierbestrijder
Bron: Vee & Gewas