Gespeende big belangrijke bron van besmetting van Salmonella van zeugen naar vleesvarkens
De Spaanse onderzoeksgroep van Raúl C. Mainar-Jaime heeft de afgelopen jaren een onderzoek gedaan, naar het vóórkomen en uitscheiden van Salmonella bij klinisch gezonde biggen. Met name gespeende biggen blijken zeer vatbaar voor een infectie met Salmonella, vanwege de overgang van melk naar vast voer en de stress rondom het spenen. Er wordt daarom aangenomen, dat gespeende biggen een belangrijke schakel zijn, voor de verspreiding van Salmonella in een zeugenbedrijf, schrijft IDT Biologika op de website Veearts.nl.
Toegang
Doordat de biggen geslacht werden, hadden de onderzoekers toegang tot veel onderzoeksmateriaal, dat normaal beperkt is tot vleesvarkens, zoals darminhoud en mesenteriale lymfeknopen. Van alle onderzochte biggen was iets meer dan 35 procent positief in de darminhoud. Deze werden als uitscheider beschouwd. Ongeveer hetzelfde percentage was positief in de mesenteriale lymfeknopen. Ook werd het type Salmonella bepaald. De monofasische variant van S. Typhimurium, werd het meeste aangetroffen.
De gevonden Salmonella’s komen overeen met Salmonella’s gevonden bij de zeugen op de onderzochte bedrijven. Het is aannemelijk dat de infectie werd opgelopen in de kraamstal en dat de biggen een belangrijke bron van besmetting zijn van deze bacterie van de zeugen naar de vleesvarkens.
Om Salmonella goed te kunnen bestrijden in varkensbedrijven, moet er meer aandacht komen voor het voorkomen van besmetting van zeugen naar hun biggen. Biestopname bevorderen is hierbij essentieel, om de kans op besmetting van de biggen in de zoogperiode te verkleinen.
Tekst: Caroline van der Plas
Tot oktober 2020 chefredacteur van Pig Business en Pluimveeweb bij Agrio Uitgeverij. Oprichter BoerBurgerTweet, mede-oprichter BoerBurgerBeweging en Team Agro NL. Schrijfster van het BoerBurgerBoek. Winnaar Gouden Greep 2019, de landelijke persprijs voor de beste landbouwjournalistiek, voor de artikelenserie Vegagressie. Haar motto was: Vertel je verhaal, anders vertellen anderen het voor je!
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief
Bronnen: IDT Biologika, Veearts.nl