Column: Ongeduldig wachten op een stijgende varkensprijs
Op de varkensmarkt is het voor varkenshouders thans ongeduldig wachten dat de prijs weer naar boven gaat. Zoals je bij deuropening chagrijnig wacht tot de heftige zomerregenbui voorbij is geraasd om vervolgens naar buiten te kunnen om het noodzakelijk werk af te maken. Zo zou je de situatie op de varkensmarkt op dit moment het beste kunnen verwoorden. Na de regen komt straks ook voor de Nederlandse varkenshouders de zonneschijn.
Het aanbod is en blijft krap met lagere slachtgewichten
Vorige week was het duidelijk dat de varkensprijs nog even zou dalen. Dat is ook gebeurd. Slachterijen hebben hun zin gekregen om voor de vakantie te kunnen verlagen naar een voor hen aanvaardbaar niveau. Nu kan het spel van voren af aan weer beginnen. Één ding is zeker: Het aanbod is en blijft krap met lagere slachtgewichten. En voor Duitse begrippen wel een heel laag slachtgewicht. Bij de Duitse Teleporc notering zag je al een betere verkoop met nu nog een stabiele prijs, nadat de Duitse notering woensdag nog met 3 centen was gedaald en vrijdag stabiliseerde. De verwachting bij de oosterburen voor volgende week is een stabiele prijs.
Hoe is het bij ons in ons Nederland? Ondanks de vakantie is er vraag naar varkens en ze worden ook naar voren gehaald om de behoefte van de slachterijen te dekken. Dat zal komende week wederom gebeuren voor een onveranderde prijs, maar ook dit keer wordt de prijs niet bepaald door vraag en aanbod; slachterijen wensen op dit moment simpelweg niet meer te betalen. Dat er elders meer voor de varkens wordt betaald, blijkt wel uit de prijsstijging in Frankrijk. In de voorgaande weken steeg deze gewoon door en afgelopen week zelfs met 3 centen. Dat is voor Franse begrippen een behoorlijk stijging.
Elk varken dat uit Nederland verdwijnt, komt er in Spanje weer bij
Ik hoor regelmatig dat het aanbod nog verder moet dalen voor een betere prijs. Dat is wellicht een utopie. Neem van mij aan: Al zou het aanbod in Nederland en Duitsland met 50 procent dalen, en dat gaat de komende tien jaar gebeuren, dan zal de prijs voor het varken hierdoor amper stijgen. De reden is simpel: Elk varken dat uit Nederland of Duitsland verdwijnt, komt er in Spanje weer bij. De prijs in Europa zal daardoor weinig veranderen. Het enige wat ons de komende tijd helpt, is de vraag vanuit China. Dat zal voorlopig nog zo blijven, want dat er veel varkens zijn geruimd, is wel heel duidelijk.
Het wachten is dus op het moment dat we weer naar boven gaan. Dat is voor de vleesvarkenshouders dan ook wel heel wenselijk; zeker als we naar de voerwinsten van het eerste halfjaar kijken. Deze zijn nog niet echt bijzonder. Dat gaat echter op korte termijn snel veranderen als de varkenspestsituatie in Polen tenminste geen roet in het eten gooit. Daar is recentelijk op drie varkensbedrijven varkenspest gevonden. Voor deze week moet de Boerenvarkensprijs helaas de prijs nog met 3 centen naar beneden corrigeren en staat nu op 1,86 euro.
Bovendien lopen de exportprijzen van de biggen snel naar beneden
De biggenprijs moest ook dalen om zo de voerwinst van de vleesvarkenshouders naar boven te krijgen. Ik kan er overigens niet trots op worden dat sommige (ex)vleesvarkenshouders de zeugenhouders geen goede prijs gunnen en de biggenprijs naar beneden willen praten. Ze krijgen echter op dít moment hun zin; de prijs is gedaald. Al is het vraag en aanbod dat de prijs op de biggenmarkt bepaald. De prijs is namelijk gedaald, omdat er op dit moment teveel biggen zijn. Er is evenwel sprake van een zeer klein overschot, maar dit zorgt er wel voor dat de biggenprijs daalt. Daarnaast heeft niet iedere varkenshouder haast om de stallen direct weer vol te leggen. Bovendien lopen de exportprijzen van de biggen snel naar beneden. Dit zal weer veranderen als de prijs van de varkens weer gaat stijgen. Ook de biggenmarkt wacht nu op dat moment. De Boerenbiggenprijs daalt met 3 euro naar 56 euro.