Beter het genetisch potentieel van varken benutten
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/21/272/c28cba2a5.-detail.jpg)
Trouw Nutrition verzorgt vanaf 19:00 uur de workshop over het LifeStart concept. Dit concept is een combinatie van wetenschappelijk onderzoek, optimaal management en een goede voerstrategie om de zeugenhouder te helpen het genetisch potentieel uit te breiden van 60 naar 80 procent. Verder demonstreren tijdens het eerste uur Big Dutchman, Groba, Nijenkamp BV, Smits Agro, TEWE Electronic Nederland B.V., Verbakel BV en Veldman Techniek in samenwerking met Nedap hun voersystemen.
Hoogwaardige granen
Om 20:00 uur is het woord aan gastspreker Martin van de Peut. De varkenshouder heeft samen met zijn vrouw Harma een gesloten SPF-varkensbedrijf met 340 zeugen, 1.430 dierplaatsen voor gelten en opfokberen in Marknesse. De gemiddelde groei bij zijn gespeende biggen tot 30 kilo is 600 gram per dag. De opfokgroei in het traject van 30 tot 120 kilo ligt nu tussen de 1.075 en 1.150 gram groei. Hij voert zijn SPF-varkens hoofdzakelijk hoogwaardige granen als tarwe, gerst en haver. „De groei is de maatstaf of het voer goed is.”
Hij voert hoofdzakelijk tarwe, gerst, haver en soja aan zijn varkens. Ongeveer 80 procent van zijn graan betrekt de voormalige voervoorlichter nu uit de buurt. Bij het malen krijgt elke grondstof een aparte procedure. De varkenshouder uit Flevoland kan zo de maalfijnheid en structuur per grondstof afstemmen. „We malen nooit meerdere grondstoffen tegelijk. Elke grondstof heeft zijn eigen functie en eigenschappen.”
Het officiële gedeelte van het programma wordt om 21:00 uur afgesloten met de bedrijvencarrousel. Bezoekers gaan aan de hand van een stelling in gesprek met ForFarmers, Denkavit en Trouw Nutrition op het gebied van Voeding.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Ruud Ploeg