‘Alles uit de kast halen voor ontwikkeling van AVP vaccin’
Ook in Europa rukt het AVP virus op. Het vertoeft momenteel vooral in de Oost-Europese landen. Maar sinds september 2018 ook in België. Volgens dierenarts Frederieke Schouten is het niet de vraag óf het virus in Nederland opduikt, maar wanneer. „Nederland en Europa moeten met spoed investeren in de ontwikkeling van een AVP-vaccin” stelt Schouten in een opiniestuk in dagblad Trouw. Daarin zegt ze het vreemd te vinden dat hierover niks wordt vermeld in het recent door de Rijksoverheid gepubliceerde ‘Convenant financiering bestrijding besmettelijke dierziekten 2020-2024’.
Hoge varkensprijzen
Schouten stoort zich aan de jubelstemming onder Nederlandse varkenshouders en banken over de hoge varkensprijzen. Deze zijn een gevolg van de AVP crisis in China. Schouten: „Daar worden volgens de Rabobank ruim 200 miljoen varkens geruimd. Dit gebeurt vaak op wrede wijze, zoals levend begraven of levend verbranden. Het dierenleed is immens, toch hoor je in Nederland de boeren en de banken vooral jubelen over de goeie prijzen voor varkensvlees.”
Verslepen
Het wereldwijd verslepen van varkens(-vlees) zorgt voor een groot risico op verspreiding van de AVP. „Jaarlijks vervoeren we vanuit Nederland honderdduizenden levende varkens naar het buitenland. Vrachtwagens vol biggen rijden naar met AVP besmette landen als Roemenië, Hongarije en Kroatië. Daar worden ze lekker goedkoop vetgemest. Het virus kan mee terug liften en hier vrij makkelijk tot een uitbraak leiden”, waarschuwt Schouten.
Varkenspest 1997
„In vergelijking met de varkenspest uitbraak in 1997 zijn we tweeëntwintig jaar later geen steek verder. Breekt de AVP nu uit, dan worden wederom miljoenen varkens gedood en vernietigd. Echte oplossingen, zoals stoppen met internationale veetransporten of inkrimping van de veestapel tot redelijke proporties, lijken langzamerhand bespreekbaar, maar zijn nog ver weg. De financiële belangen zijn veel te groot.”
Vaccin
Wat volgens Schouten overblijft is het beschermen van de dieren. „Maar helaas, een vaccin bestaat nog niet. In verschillende landen (China, Spanje, VS, Vietnam) wordt er op kleine schaal aan gewerkt. Maar nog zonder veel succes.” Ze zegt het bizar te vinden dat er wereldwijd of in Europa nog geen wetenschappelijk project is opgestart om met spoed een vaccin te ontwikkelen. „In het door landbouwminister Schouten gepresenteerde convenant over dierziekten wordt niet gesproken over vaccinatie. Wel zet het kabinet 22 miljoen euro opzij voor eventuele bestrijdingskosten tijdens een uitbraak in Nederland. De acties bestaan vooral uit het uitroeien van wilde zwijnen. Dit is volgens Schouten geen redelijke oplossing.
Blijft stil
„De grootste dierencrisis ooit is gaande en komt onze kant op. De huidige afwachtende houding zal leiden tot een berg onnodig dierenleed. Europa, bekommer je om dierenwelzijn en ontwikkel een vaccin”, roept Schouten. Ze had gedacht dat niet alleen dierenbeschermers, maar ook de Nederlandse boeren, vleesverwerkers en banken deze noodkreet van de daken zouden schreeuwen. „Maar het blijft vooralsnog ijzingwekkend stil.”
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief
Bronnen: Trouw, Varkens in Nood