‘LEI-cijfers daling vleesconsumptie geven vertekend beeld’
De COV zegt dat het Landbouw Economisch Instituut (LEI) niet beschikt over de werkelijke aankoop- en consumptiecijfers, maar de vleesconsumptie berekend heeft met ‘technische informatie’. „Met cijfers over slacht, in- en uitvoer, maar zonder goede voorraadgegevens komt het LEI ‘anders’ uit dan de voormalige Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE), die deze cijfers tot 2013 jaarlijks publiceerden en waarmee het LEI nu de eigen cijfers vergelijkt.” Het lager uitkomen is volgens het LEI mede het resultaat van een andere manier van rekenen.
Daling van 5 procent
Het LEI komt op een totaal ‘verbruik’ van vlees en vleeswaren in Nederland in 2014 van ruim 76 kilo per hoofd van de bevolking. In Nederland zou dat in tien jaar een daling betekenen in de consumptie van 5 procent. Dat is een gemiddelde daling van 0,5 procent per jaar. Varkensvlees is volgens het LEI gekomen op 37,4 kilo per persoon en rundvlees op 14,2 kilo.
De COV stelt een kanttekening bij deze berekening. „Het LEI geeft aan dat de vele producten, waarin vlees zit verwerkt, niet zijn meegenomen. Het segment gemaksproducten zoals kant-en-klaarproducten is juist een sterke groeier in het brede aanbod aan voedingsmiddelen en zou dus beter in beeld moeten worden gebracht om de vleesconsumptie in Nederland ook beter te kunnen schetsen.”
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Gerard Burgers