Preventieve maatregelen dienen ademhalingsziekten zoveel mogelijk te voorkomen
Het vroegtijdig detecteren van ademhalingsziektes brengt verschillende voordelen met zich mee. Allereerst kan men efficiënter gaan behandelen doordat minder dieren, minder lang medicatie dienen te krijgen. Daarnaast kunnen er bij een snelle detectie gerichte maatregelen worden genomen om verdere verspreiding te voorkomen. Hierdoor wordt ook de antibiotica-resistentie tegengegaan.
Economisch belang
Het enorme belang van ademhalingsziektes schuilt in hun grote invloed op de productieresultaten. De grotere uitval, slechtere voederconversie en tragere groei veroorzaken enorme economische verliezen. Daarenboven komen de hogere medicatiekosten en een toename van het aantal arbeidsuren. Volgens de Belgische projectgroep ‘Gezondheidsmonitoring via geluidstechnologie bij vleesvarkens’ kost een gemiddelde milde PRRS-uitbraak al snel circa 8.500 euro. Bij ernstige uitbraken kan dit oplopen tot ruim 38.000 euro.
Oorzaken
De oorzaken van ademhalingsstoornissen zijn veelvuldig. Ze kunnen in verschillende categorieën opgedeeld worden. Langs infectieuze zijde bevinden zich de verschillende bacteriën en virussen, evenals de parasieten. Onderzoek wijst, volgens de Belgische projectgroep, uit dat ademhalingsziektes meestal veroorzaakt worden door menginfecties. Meerdere virussen, bacteriën of parasieten veroorzaken samen een ziekte in combinatie met de samenloop van bepaalde omstandigheden. De projectgroep wijst varkenshouders erop hiermee rekening te houden bij het nemen van preventieve maatregelen.
Vaccinaties
Een belangrijk hulpmiddel bij het onder controle houden van ademhalingsziekten is vaccinatie. Vaccins helpen met het opbouwen van afweer. Ze zorgen er niet enkel voor dat de gevaccineerde dieren zelf niet ziek worden, maar helpen ook de infectiedruk onder controle te houden. Ze voorkomen immers de vermenigvuldiging van de stam in het dier. Daarnaast beschermt een vaccin ook de nakomelingen. Ze verhinderen de overdracht van de kiem in de baarmoeder en laten de hoeveelheid antistoffen in de biest en de melk stijgen. Zo wordt een beschermend effect verkregen op de volledige cyclus. Volgens de projectgroep vormt een goede vaccinatiestrategie een van de pijlers van de controle van ademhalingsziekten. Ze onderstrepen dat het een must is om correct te gaan vaccineren.
Beperk gebruik antibiotica
Ondanks het gebruik van verschillende tools zal ook de behandeling altijd deel uit maken bij de bestrijding van ademhalingsziekten. En daarbij zullen antibiotica altijd noodzakelijk blijven. De projectgroep constateert dat de antibiotica-resistentie al voelbaar is in de praktijk. Zo reageert Actinobacillus pleuropneumoniae (App) (eenzijdige longontsteking) vaak niet meer op amoxicilline. Verder lopen veehouders en dierenartsen meer risico op een MRSA-besmetting. Voor de Belgische projectgroep reden op te roepen het gebruik van antibiotica zoveel mogelijk te beperken.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief
Bron: Projectgroep Gezondheidsmonitoring via geluidstechnologie bij vleesvarkens