'Zorg ook in eindstuk voor voldoende eiwit in voer'
Dat vertelde gastspreker en SPF-varkenshouder Martin van de Peut woensdagavond 7 oktober op de Pig Business thema-avond Voeding in Dalfsen. Hij hield zijn verhaal voor een volle zaal met 140 bezoekers. Van de Peut heeft een eigen voerfabriekje waar hij sinds 2010 het voer voor zijn dieren samenstelt.
Hij heeft samen met zijn vrouw Harma een gesloten SPF-varkensbedrijf met 340 zeugen, 1.430 dierplaatsen voor gelten en opfokberen in Marknesse. Hij is leverancier van SPF-fokberen van Topigs Norsvin. Als enige varkenshouder in Nederland levert hij SPF-fokberen van het ras Talent en Tempo.
Waar zit het verschil
Hoewel soja hipro duur is, bespaart Van de Peut er niet op in zijn samenstelling. Aan het eind van zijn presentatie vatte de varkenshouder, die verbluffende technische resultaten haalt, samen waar volgens hem het verschil in zit:
- Voer dieren onbeperkt
- Zorg voor voldoende eiwit/aminozuren, ook in het eindstuk
- Vermijd maagvulling
- Vaste samenstelling
- Niet te veel producten
- Herkenning van grondstof
- Als spek oploopt eiwit verhogen in plaats van voergift verlagen
De varkenshouder kiest bewust voor een klein pakket grondstoffen. „Dan blijft de omloopsnelheid hoog en de kwaliteit goed.” Hij voert zijn varkens naast soja hipro (HP) hoofdzakelijk hoogwaardige granen als tarwe, gerst en haver en soja en geen maagvullers zoals zonnebloempitten. „Elke grondstof moet wat toevoegen aan het voer.” Ook kiest hij voor een vaste samenstelling.
Ambities voor de toekomst
De varkenshouder die nu technisch uitmuntend draait heeft voor de toekomst hoge ambities. Zo wil hij dat de groei bij zijn vleesvarkens binnen nu en vijf jaar stijgt van 1.150 naar 1.300 tot 1.350 gram per dag. Ook streeft Van de Peut naar een voederconversie van 1,85 in 2020. Deze is nu 2. De varkenshouder wil dat de spekdikte van 8,6 naar 8,2 millimeter daalt en het vleespercentage van 62 naar 65 tot 67 millimeter stijgt.
Hoewel de investering in de voerfabriek inclusief opslag van granen een paar ton was, is Van de Peut blij dat hij er in geïnvesteerd heeft. „De investering heb ik binnen vijf jaar terugverdiend”, zegt hij. Dat was ook zijn insteek en dat is gelukt. Een nadeel is dat hij na de oogst al voor een jaar granen inkoopt en moet betalen.