Column: Varkensprijs zit aan de vooravond van een stijging
Nog even geduld en dan kunnen we weer naar boven. Zo zou je de momentele situatie op de varkensmarkt ongeveer kunnen stellen. Vorige week gaven we al aan dat het ongeduldig wachten is, maar het geduld wordt beloond. De varkensmarkt zit namelijk aan de vooravond van een stijging van de prijs.
Er zijn handelaren die voor woensdag in Duitsland een verhoging verwachten
In Frankrijk stijgt de varkensprijs elke week weer verder omhoog en ook onze zuiderburen, de Belgen, hebben de weg naar boven weer gevonden. Daar is de daling van 9 centen weer met plus 2 centen gecorrigeerd. De Duitse Teleporc doet het afgelopen week even iets kalmer aan en steeg vrijdag met plus 1 cent, maar wel met de opmerking dat alle varkens zijn verkocht. Dit was in de voorgaande weken nog niet gebeurd. Er zijn handelaren die voor woensdag in Duitsland een verhoging verwachten van plus 2 tot 3 centen. De reden hiervoor ligt voor de hand: Door het extreem warme weer zijn de vleesvarkens veel minder snel gegroeid en dit gaan we terug zien in aanzienlijk lagere slachtgewichten. Bovendien worden er op dit moment ook minder varkens aangeboden. Vraag en aanbod zullen dus hopelijk hun werk doen bij de prijsvorming.
Voor de varkenshouders in Nederland is de situatie weinig anders dan in Duitsland. Het aanbod is niet groot en ook hier dalen de gewichten, maar zoals altijd loopt Nederland nooit voorop als het gaat om een betere prijs. Wie weet tovert er een slachterij een betere prijs uit de hoge hoed om zijn slachthaken vol te krijgen. Prognose voor aanstaande periode is echter positief. De varkenshouder, die zijn varkens een weekje doorschuift om van een wel verdiende vakantie te kunnen genieten, kon deze wel eens betaald zien worden door een betere prijs. De Boerenvarkensprijs blijft deze week nog wel even onveranderd, maar wel met een optimistische blik, op 1,86 euro staan.
Er zijn teveel biggen en ze worden voor lagere prijzen aangeboden
De biggenmarkt kent een ander verhaal dan de vleesvarkensmarkt. Hier gaat de zeugenhouder zijn vakantie twee keer betalen als hij de mogelijkheid heeft om de biggen nog een tijd door te schuiven; al zal dat voor de meeste zeugenhouders lastig blijken. Door de warmte komen er bovendien minder vleesvarkensstallen leeg. Helaas wil de zeugenhouder zijn biggen ook graag kwijt om met deze warmte niet vol te hoeven zitten. De Boerenbiggenprijs daalt met 2, 50 euro naar 53,50 euro. Kijken we nog even bij onze oosterburen de Duitsers: Hier is de prijs twee keer met 4 euro gedaald. Echter wil iedereen na deze prijsval de prijs toch graag stabiel te houden. Al met al gloort er vanuit Duitsland dus ook weer een beetje hoop.
Voor iedereen die op vakantie is of gaat, wens ik veel plezier. Hetzelfde plezier gun ik ook aan eenieder, die om welke reden dan ook, niet op vakantie kan.