Europa heeft Afrikaanse varkenspest niet onder controle
Overigens is migratie van wilde zwijnen een minder groot risico voor verspreiding dan menselijk handelen, zegt het ministerie. Het is volgens het LNV daarom van het grootste belang insleep te voorkomen door geen etensresten (varkensproducten) in de natuur achter te laten of door te voorkomen dat deze bij gehouden varkens terecht komen.
Iedereen die de kans loopt om met besmet materiaal in aanraking te komen moet goede hygiënemaatregelen nemen. „Dit geldt vooral voor varkenshouders en transporteurs en hun medewerkers, dierenartsen en jagers, maar ook voor anderen zoals toeristen”, aldus LNV.
Eventuele verdenkingen van AVP dienen zo snel mogelijk te worden gemeld via de NVWA (045 – 546 3188). Bij verschijnselen van ziekte bij varkens dient de aanwezigheid van de ziekte te worden uitgesloten.
AVP in Europa
Vorige week werd voor het eerst Afrikaanse varkenspest geconstateerd in Slowakije. Deze uitbraak was op een hobbyboerderij met 4 varkens. Afrikaanse varkenspest heerst nu, behalve in Slowakije in:
- België (824 uitbraken bij wilde zwijnen sinds 2018);
- Polen (in 2019 1341 besmettingen bij wilde zwijnen en 21 uitbraken bij gehouden varkens);
- Roemenie (In 2019 in totaal 210 uitbraken bij gehouden varkens, waarvan 2 op commerciële bedrijven en 208 bij kleinschalige houderijen en 876 bij wilde zwijnen)
- Letland (1uitbraak bij een kleinschalige houderij en de wilde zwijnenpopulatie nog altijd besmet)
- Litouwen (495 meldingen van besmette wilde zwijnen, maar niet buiten de gedefinieerde zone en 8 uitbraken bij gehouden varkens)
- Hongarije (1429 besmette wilde zwijnen)
- Bulgarije (wilde zwijnen en een bedrijf met 17.590 varkens)
- Sardinië, Moldavië, Oekraïne en Rusland.
In België streeft de overheid ernaar om eind december dit jaar alle wilde zwijnen in het besmette gebied en de bufferzone daaromheen te hebben geëlimineerd.
AVP in Azië
Ook in Azië breidt Afrikaanse varkenspest zich nog steeds uit. AVP is daar geconstateerd in Mongolië, China, Vietnam en Cambodja, Laos, Taiwan en Noord-Korea. Experts spreken van een van de grootste epidemieën van een dierziekte ooit.
Taskforce
De taskforce AVP in Nederland gaat een roadmap opstellen met acties die zijn gericht op het zo veel mogelijk verkleinen van het risico van introductie van Afrikaanse varkenspest in gehouden varkens en bij wilde zwijnen.
In deze taskforce zijn de vier provincies met wilde zwijnen vertegenwoordigd, alsmede de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), een aantal vertegenwoordigers van natuurorganisaties en LNV.