Een jaar na fatale brand start bouw twee nieuwe varkensstallen
De bouw van twee nieuwe stallen van 101 meter lang en 15 meter breed is gestart. Met het oog op de brandveiligheid komen de stallen vijf meter uit elkaar staan. Elke stal heeft in het midden een luchtwasser met aan weerszijden een brandmuur. Zo ontstaan vier compartimenten, legt Rudi Krüs uit op de website van ABZ Diervoeding. De vorige stal was 70 meter lang en 30 meter breed. Daarnaast is een oudere stal gesloopt. In de twee nieuwe stallen zullen 2.880 varkens worden gehouden volgens het één sterren concept van het Beter-Levenkeurmerk. Dit zijn er 400 minder dan voorheen.
Toekomstgericht en energieneutraal
Via een schuif onder de roosters zal de mest de stal dagelijks verlaten en worden gecomposteerd. De hieruit vrijkomende warmte is bestemd voor het verwarmen van het woonhuis en de stallen. De stallen zijn zo ontworpen dat er met kleine ingrepen bijvoorbeeld een uitloop kan worden gerealiseerd. Zo kan Krüs flexibel inspelen op mogelijke toekomstige ontwikkelingen. Naast diervriendelijker en brandveiliger wordt de stal ook energieneutraal gemaakt door naast de eerdere genoemde warmte opwekking, ook zonnepanelen op het dak te monteren. Met de installatie van luchtwassers heeft Krüs nog moeite. Deze hebben er eerder voor gezorgd dat de brand zich zeer snel kon verspreiden.
Zichtruimte
Om de kritiek vanuit bepaalde groepen uit de samenleving te weerleggen voorziet hij de nieuwe stal van een zichtruimte van waaruit iedereen de gang van zaken in de stallen kan aanschouwen. Mede aanleiding hiervoor zijn de vele negatieve reacties, vooral uit de hoek van dierenrechtenactivisten, op social media en een dierenwake. Maar de familie Krüs ontving na de brand ook veel steun. Van familie, vrienden, buurtgenoten, maar ook van lotgenoten die hetzelfde hebben meegemaakt, verklaren ze op de website van ABZ Diervoeding.
Tips
Op basis van eigen ervaringen geven Hetty en Rudi Krüs via ABZ Diervoeding tips over hoe te handelen na een stalbrand:
1. Zorg dat je direct vertrouwde mensen om je heen hebt die je bijstaan en aan wie je (regel)zaken kunt overlaten.
2. Kijk je verzekeringen goed na, hoe ben je verzekerd..
3. Bedrijfsstagnatieverzekering voor één jaar is te kort. Voor een zeugenhouderij helemaal.
4. Verzeker ook de putten mee.
5. Zorg voor een goed gelabelde meterkast voor de brandweer.
6. Zorg dat iedereen op het bedrijf weet hoe per stal de stroom eraf gehaald kan worden en waar de gaskraan zit.
7. Nodig het plaatselijke brandweerkorps uit voor een oefening. Toevallig is enkele jaren geleden op verzoek van de brandweer een oefening op het bedrijf van Krüs geweest, wat erg leerzaam is geweest
8. Mijd de sociale media.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief
Bronnen: ABZ Diervoeding, De Gelderlander