Nieuw betrouwbaar alarmeringssysteem
Aanleiding voor de introductie van hun nieuwe alarmsysteem AgroAlarm is het naderende einde van de analoge telefoonlijn en het feit dat internet in sommige gebieden niet overal beschikbaar of betrouwbaar is. „Eerst werd vooral gebruikgemaakt van alarmdoormelding via analoge telefoonlijn naar semafoon. Met de komst van de mobiele telefoon, internet en de uitfasering van de analoge telefoonlijn is een nieuwe betrouwbare oplossing nodig”, zegt Peter Post.
De manager van PinC Agro zegt dat een alarmsysteem alleen gebaseerd op internet onbetrouwbaar is. „Varkens- en pluimveehouders wonen en werken buitenaf met vaak slecht internet met alle risico’s van dien. Deze risico’s worden groter met het toenemende gebruik van internet. Daarom moet je de bewaking van alarmsystemen loskoppelen van het internet.”
Meer afhankelijk
Omdat steeds meer bedrijven op afstand gerund worden en de schaalgrootte toeneemt, is de varkens- en pluimveehouder steeds meer afhankelijk van de alarmeringstechniek. Reden voor PinC Agro om vijf jaar geleden met installatiebedrijven, varkenshouders en pluimveehouders een pilotgroep op te starten om de verhoogde risico’s aan te pakken.
Post zegt dat de betrouwbaarheid van AgroAlarm nagenoeg 100 procent is. „De versie die we nu op de markt brengen, heeft de pilotgroep met varkens- en pluimveehouders nu een half jaar in gebruik. Over een half jaar kunnen we exacte jaarcijfers geven. Op basis van de prestaties tot nu toe ben ik er heilig van overtuigd dat dit systeem een betrouwbaarheid heeft van minimaal 99,9 procent.”
Abonnement
Als er een alarmmelding is, maakt het systeem eerst gebruik van de satellietverbinding. Mocht deze niet werken, bijvoorbeeld door onderhoud, dan wordt er automatisch overgeschakeld naar de GPRS-verbinding. Beide verbindingen worden iedere minuut bewaakt. De gebruiker krijgt een melding op zijn of haar telefoon en kan meteen de aard van de melding bekijken. „Mocht er niemand reageren op de alarmmelding, dan gaat de alarmcentrale achter de melding aan en schakelt als het nodig is een dealer in dat zevendagen per week en 24 uur per dag bereikbaar is”, zegt Post.
Intensieve veehouders kunnen via dealers de benodigde hardware en software bestellen. Afhankelijk van het huidige alarmeringssysteem op het bedrijf is de ondernemer minimaal 2.000 euro kwijt voor de nieuwe hardware als een schotel. Mocht er een sterk verouderd alarmeringssysteem op het bedrijf aanwezig zijn, dan kan dit oplopen tot 5.000 euro. Een abonnement kost de agrarisch ondernemer maandelijks 55 euro. „Dan krijgt de ondernemer een app voor op de smartphone en een abonnement op communicatie via satelliet, GPRS en de meldcentrale.”
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: PinC Agro