Column: Zoete aardappel slachten
En je raadt het nooit; de top tien van meest diervriendelijke restaurants zijn allemaal veganistisch. Er wordt geen gerecht geserveerd waar een dier bij betrokken is. De producten die worden gebruikt in de keukens van deze restaurants hebben hiervoor dus een fantastisch leven gehad, met een groot oppervlakte per broccoli, de avocado’s hebben daarbij ook maar een heel korte tijd in een vliegtuig of op een schip doorgebracht en de zoete aardappelen zijn uiteindelijk natuurlijk op de meest vriendelijke wijze geslacht.
Ongelukken
Hoe kan een jury die restaurants beoordeelt op dierenwelzijn een veganistische foodbar op één zetten? Dat is alsof je onderzoek doet naar de leeftijdscategorie van automobilisten die het minste ongelukken veroorzaakt en vervolgens de groep in de leeftijd van 0 tot 15 jaar op nummer 1 zet.
Het meest schrijnende aan dit hele ‘onderzoek’ is nog dat het groots wordt overgenomen door ‘betrouwbare kranten’ als de Volkskrant en het Parool. Geen woord maken deze journalisten vuil aan het feit dat veganistische restaurants het beste scoren op dierenwelzijn en dat het dus een volledig vertekende ‘DierenwelzijnCheck’ is. Als Agrio hebben wij er bewust voor gekozen om aan deze twijfelachtige ‘vleeskeuring’ geen aandacht te schenken.
Geen discussie
Hans Baaij, oprichter van ViN, geeft in het Parool aan dat ze het consumenten makkelijk willen maken om diervriendelijke restaurants te vinden. Daarnaast wil hij aan de tafels de discussie aanwakkeren over welk vlees het meest diervriendelijk is. Bij de restaurants die zijn geëindigd in de top tien zal die discussie echter niet plaats gaan vinden.