‘Varkenshouderij verdeeld over sanering’
Op de stelling ‘Saneren Nederlandse varkensstapel is oplossing voor beter verdienmodel’ stemden 210 verschillende bezoekers van Pigbusiness.nl. Ruim 53 procent is het eens met deze stelling. Daarentegen zegt ruim 44 procent tegen een sanering van de varkensstapel in Nederland te zijn.
Noodzaak herstructureren
Nederland telt volgens ramingen van het CBS nu bijna 12,6 miljoen varkens. Tussen 1 april 2014 en 1 april 2015 is de Nederlandse varkensstapel met bijna 3 procent opnieuw gegroeid. Volgens de NVV geven deze cijfers de noodzaak aan van het herstructureren van de varkenshouderij.
„Het overaanbod van varkens in de EU wordt nu goed zichtbaar. Doordat Rusland niet meer beschikbaar is als afzetmarkt, blijft een substantieel deel van het aanbod op de Europese markt. Dit leidt tot lage prijzen. En varkenshouders hebben maar één knop om het hoofd boven water te houden, dat is de volumeknop”, schetst NVV-voorzitter Ingrid Jansen de situatie.
Volume essentieel
De tegenstanders van een herstructurering zien een groot gevaar in een kleinere varkensstapel. Zo zei varkenshouder Hans Verhoeven afgelopen donderdag op het Foodlog-debat over de toekomst van de Nederlandse varkenshouderij dat volume onmisbaar is op de wereldmarkt. „We moeten volume houden om toegang te houden tot de wereldmarkt. De wereldmarkt wil alleen volume.” Daarom vreest hij dat als de binnenlandse varkenshouderij gesaneerd wordt, dit het begin van het einde is. „Als we 30 procent krimpen, dan zet je de Nederlandse varkenshouderij bij het oud vuil.”
Zijn collega-varkenshouder Martin Houben is het met Verhoeven eens en vindt het overdreven dat er in Nederland steevast over een overschot van 250 procent aan varkens wordt gesproken. „Ik zeg altijd dat wij maar 10 procent exporteren. Europa is mijn thuismarkt, niet Nederland. Het Ruhrgebied is voor mij belangrijker en dichterbij dan Amsterdam.”
Vitale Varkenshouderij
De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) is nu bezig met de afronding van het plan ‘Vitale Varkenshouderij’. In dit plan staat herstructurering van de varkenshouderij centraal. Nederlandse varkenshouders worden binnenkort, via informatieavonden, persoonlijk geïnformeerd over de plannen.
Overigens vindt Jansen als voorzitter van de POV dat de discussie over herstructurering niet alleen op nationaal niveau moet plaatsvinden, maar ook op Europees niveau.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Ruth van Schriek