Objectieve en gewogen kennis over zoönosen, geur en fijnstof
De resulterende ‘kennisdocumenten’ moeten dan de basis worden voor een dialoog tussen de landbouw en andere groepen zoals omwonenden en bestuurders.
Nu is er heel veel verschillende, soms zelfs tegenstrijdige informatie over de relatie tussen veehouderij en humane gezondheid. Er ontstaat bij gesprekken en discussies vaak een soort ‘onderzoeksrapporten-oorlog’. De verschillende partijen selecteren vooral de rapporten waarbij ze het eens zijn met de uitkomst.
Onderzoekers verbinden
„Als Kennisplatform maken wij geen beleid, we sturen niet een bepaalde richting op, wij komen niet met de gewenste oplossingen. Wij brengen wel de nieuwste wetenschappelijke kennis bij elkaar, die is nu vaak gefragmenteerd, en we verbinden onderzoekers. Zo dragen we bij aan een dialoog. Er hoeft over die zaken niet meer gediscussieerd te worden,” zo zei bij de eerste grote presentatie in Kamerik (UT) bestuursvoorzitter Annemarie Moons, oud-gedeputeerde in Brabant en nu bestuursvoorzitter van het Wellantcollege in Houten. Namens LTO Nederland heeft Toon van Hoof zitting in het platform.
In het kennisplatform werken deskundigen van de universiteiten van Wageningen en Utrecht, onderzoeksinstellingen als RIVM en VCI maar ook LTO en GGD samen. Afgelopen maanden is gewerkt aan het samenstellen van de ‘kennisdocumenten’ over de vier thema’s.
In Kamerik waardeerden de aanwezigen de inhoud daarvan, al zijn er nog wel ‘kennishiaten’. Die informatie is bedoeld voor professionele werkers in de (humane en veterinaire) gezondheidszorg, bestuurders en beleidsmaker, maar kunnen door iedereen op de nieuwe site gelezen worden.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Ingrid Zieverink