Verharde uitloop optie voor behoud vergunningen
Voor varkens die beschikken over een verharde buitenuitloop, gelden vanaf 1 januari 2020 geen strengere emissie-eisen. Op deze manier kan volgens DLV Advies eenvoudig aan het Besluit 'Emissiearme Huisvesting' worden voldaan. En dat zonder kostbare investeringen in luchtwassers.
Voldoende ruimte
DLV Advies waarschuwt echter voor te veel optimisme bij de varkenshouders. Of een uitloop formeel een kwestie is van een melding maken in het kader van het 'Activiteitenbesluit' en de 'Omgevingswet Beperkte Milieutoets' (OBM) is de vraag. Dit is alleen het geval als de varkenshouder geen bouwvergunning hoeft aan te vragen. Rondom de stallen moet uiteraard genoeg ruimte beschikbaar zijn om de verharde buitenuitloop daadwerkelijk te kunnen realiseren. De verharde buitenuitloop moet per vleesvarken minimaal 0,7 m2 ruimte bieden en voor guste en dragende zeugen minimaal 1 m2. Inpandig is minimaal 1,1 m2 per vleesvarken verplicht, minimaal 2,5 m2 per dragende zeug en minimaal 6,5 m2 per kraamzeug. Voor een big is dit 0,5 m2.
Brabant
Wie deelneemt aan de stoppersregeling (niet te verwarren met de Saneringsregeling Varkenshouderij) moet in het kader van het Besluit Emissiearme Huisvesting per 31 december 2019 de mestkelders leeg hebben en de milieuvergunning voor de varkenstak moet zijn ingetrokken. Wie alsnog besluit om niet deel te nemen aan de stoppersregeling, maar zijn varkens een verharde buitenuitloop gaat aanbieden, kan zich dit najaar aanmelden voor de Saneringsregeling varkenshouderij. Deelnemen aan beide regelingen is niet mogelijk. In Noord-Brabant is het wegens de aangescherpte ammoniakreductie-eisen van 1 januari 2020 niet mogelijk om met verharde buitenuitloop aan de emissiearme houderij- eisen te voldoen.
Nb wet
Mogelijk is een aanpassing van de Nb-wet nodig. Dit hangt af van de ligging van het bedrijf. Nemen de dieraantallen niet toe en wordt het aantal varkens dat in 1994 werd gehouden als uitgangspunt genomen (toen de eerste Natura 2000 gebieden in Nederland werden aangewezen) dan is dit volgens DLV Advies een formaliteit.
PAS
Door de uitspraak van de Raad van State (RvS0, waarmee de Programmatische Aanpak Stikstof op losse schroeven is komen te staan, wordt het, volgens DLV Advies, naar verwachting weer mogelijk om ammoniakrechten te salderen. Dit najaar komt hier meer duidelijkheid over. Hoeveel de verkoop van deze ammoniakrechten kan opleveren, hangt af van depositie op een kwetsbaar natuurgebied. Vandaar dat de prijs van ammoniakrechten in het verleden sterk varieerde: van 1,50 euro tot tientallen euro's. Bij de bepaling van het aantal kilo’s ammoniakrechten geldt de emissiefactor die in 2015 van kracht was, toen de zogenaamde PAS-wetgeving het intern salderen met ammoniakrechten verving.
Kostenplaatje
Per situatie is het verschillend of de kosten van leges- en advieskosten opwegen tegen het behoud van de Milieu- en Nb-wet vergunningen en ammoniakrechten. Dit is met name afhankelijk van de ligging en ammoniakdepositie van het bedrijf ten opzichte van kwetsbare natuur.
Aantal stoppers
Hoeveel bedrijven zich hebben aangemeld voor de stoppersregeling is bij DLV Advies niet bekend. Volgens eigen schattingen gaat het waarschijnlijk om circa 1.500 bedrijven, die gezamenlijk goed zijn voor circa 10 procent van de Nederlandse varkensstapel. „Mogelijk is door de verbeterde economie (hogere varkensprijzen) de animo om alsnog door te starten de laatste maanden toegenomen,” stelt Jos de Groot, directeur van DLV Advies.