AVP-virus grijpt in Europa verder om zich heen
Na enkele rustige weken heeft België op 5 augustus 2019 het aantal met AVP besmette varkens in de provincie Luxemburg naar boven moeten bijstellen. Er werden twee nieuwe gevallen aangetroffen, waarmee het totaal nu staat op 826 wilde zwijnen die positief op AVP hebben getest. Sinds september 2018 zijn in totaal 3563 wilde zwijnen geanalyseerd. Het AVP-virus is nog niet onder controle in Europa. Tot nu toe zijn ruim 500.000 varkens in Europa geslachtofferd door de AVP.
Oost-Europa
In Oost-Europa breidt de AVP zich nog steeds verder uit. Afgelopen week maakte Slowakije melding van een tweede AVP-geval. Dit op een kleinschalige boerderij in de stad Veký Kamenec in provincie Kosice, pal aan de Hongaarse grens. In Roemenië werden in de laatste week van juli maar liefst 150 nieuwe AVP uitbraken gemeld. Het betrof in alle gevallen varkens op boerderijen. Tot nu toe registreerde het land dit jaar 581 uitbraken en werden 378.400 varkens geruimd.
Ook Bulgarije meldt AVP-uitbraken. Het betreft vooral grotere varkenshouderijen in het noorden van het land. Afgelopen week werd een bedrijf in Balgarsko Slivov met 17.000 dieren geruimd. In de voorgaande twee weken moesten bij vier AVP-uitbraken circa 100.000 varkens worden geruimd. Om verdere verspreiding van het gevreesde virus te voorkomen heeft de Bulgaarse minister van landbouw vergaande maatregelen afgekondigd. Zo mogen de 67 slachthuizen in het land alleen nog varkens slachten afkomstig van bedrijven die voldoen aan hoge hygiënenorm. In een straal van 20 km rondom de slachthuizen mogen particulieren geen varkens meer houden. In Polen werden tot juli 30 AVP-uitbraken gemeld. Hier werden in totaal 30.000 varkens geruimd.
Voorlichting
Zweden en Engeland intensiveren hun voorlichtingscampagnes om zo de kans op insleep van het AVP virus via het publiek te verkleinen. Zo plaatst de overheid op Zweedse barbecue- en rustplekken en op stranden extra waarschuwingsborden. In het VK hangen posters op de luchthavens en in de havens die de mensen wijzen op het importverbod van vlees en vleeswaren.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Guus Queisen
Bronnen: Top agrar Online, Agrarheute, FAVV