AgruniekRijnvallei: omzetgroei ondanks 30 minder varkenshouders
De deze week gepresenteerde half jaar cijfers van Coöperatie AgruniekRijnvallei (AR) tonen een sterke omzetgroei in pluimveevoeders, paardenvoeders en enkelvoudige voeders. De omzet in rundveevoeders steeg licht. De omzet in varkensvoer daalde. Volgens de directie van AR is dit terug te voeren op het grote aantal stoppers in de varkenshouderij eind 2018. Voor AR betekende dit dat de levering van mengvoeders aan 30 varkenshouders stopte. De omzet in biologische voeders van AR steeg aanzienlijk terwijl de markt stabiliseert. AR zegt de omzetstijging in de diervoeders een opmerkelijke prestatie te vinden. Ze verwijst daarbij naar de terugloop van het aantal dieren in alle veehouderijsectoren. Desondanks is het AR gelukt haar marktaandeel opnieuw te vergroten.
Resultaat van investeringen
De stijgende omzet in een dalende markt is volgens AR mede het gevolg van de investeringen die ze de laatste jaren heeft gedaan in verfijning van de product- en productietechnieken. Daarnaast is de scherpe kostprijs hier ook op van invloed.
Productie steeds complexer
Het maken van diervoeders is een steeds complexer proces, stelt AR. Een van de oorzaken is de productie van VLOG-diervoeders. Dit zorgt voor verschillende gescheiden grondstofstromen. Daarnaast produceert AR binnen alle sectoren voor verschillende marktconcepten, met elk een andere voersamenstelling. Verder zorgen de technologische ontwikkelingen, om optimaal voer te maken, voor complexere processen. AR anticipeert hierop door de productie per diersoort in één fabriek te concentreren. Om een verdere efficiëntie binnen de voeractiviteiten te bewerkstelligen is AR een samenwerking (Bio-NL) aangegaan met coöperatie De Valk Wekerom. Voor deze activiteit komt productiecapaciteit in Meppel ter beschikking.
Financieel
Financieel presteerde AR in het eerste halfjaar iets boven wat was begroot. Alle vier de pijlers (voer, plant, winkels en op- en overslag) droegen aan dit positieve resultaat bij. Opvallend volgens AR is dat haar winkeldivisie afstevent op een bovengemiddeld resultaat. AR telt ongeveer 2.000 actieve leden en heeft circa 300 medewerkers in dienst. De hoofdvestiging van AR is gelegen in Wageningen. Coöperatie AgruniekRijnvallei is enig aandeelhouder van AgruniekRijnvallei Holding B.V. De diverse bedrijfsactiviteiten van AR zijn hierin als zelfstandige werkmaatschappijen ondergebracht. De totale jaaromzet bedraagt circa 240 miljoen euro.
2018
Over 2018 zag AR de afzet van haar varkensvoeders dalen met 6 procent ten opzichte van 2017. Als oorzaak wees algemeen directeur Martin Grift toen ook naar het feit dat binnen de AR klantenkring ruim 30 varkenshouders zijn gestopt. „Verder zien we dat de daarbij vrijkomende varkensrechten niet (geheel) zijn overgenomen door varkenshouders in de regio. Daarnaast zien we bij onze varkenshouders een duidelijke toename van investeringen in meer ruimte en welzijn voor de dieren. Dit veelal ingegeven door nieuwe concepten. Minder varkens op meer ruimte zien wij terug in lagere voerafzet”, aldus Martin Grift.