Rendac weigert hittecijfers te verstrekken aan Animal Rights
Rendac België heeft in een persverklaring aangegeven dat ze 30 procent meer dode dieren tijdens de hittegolf heeft opgehaald, dan normaal. De dierenactivistenorganisatie Animal Rights (AR) wil nu graag van Rendac weten hoeveel dode dieren ze bij de Nederlandse veehouders heeft opgehaald tijdens en na de bloedhete dagen. Doel is, aldus de informatie op hun website, ‘om op deze wijze de Nederlandse burger inzicht te geven hoe dodelijk het Nederlandse veehouderijsysteem is’.
Verzoeken
Op vrijdag 2 augustus en en dinsdag 6 augustus heeft AR, volgens eigen zegge, via e-mail en telefoon bij Rendac in Son de vraag neergelegd om cijfers te presenteren met betrekking tot de extra sterfte onder landbouwdieren tijdens de hittedagen. Volgens AR ontwijkt Rendac de beantwoording van deze vraag en beantwoordt deze door te stellen: „In situaties van hogere temperaturen breiden wij standaard onze dienstverlening uit naar de weekenden. Dat heeft te maken met milieu-hygiënische omstandigheden, bio-security, veranderd aanbiedpatroon en hogere aanvoer.” Volgens AR gaf de Rendac woordvoerder aan niet te beschikken over specifieke gegevens van het uitvalpercentage. AR zegt dit niet alleen onbegrijpelijk, maar ook onacceptabel te vinden. AR vindt dat ze geen antwoord op haar vraag heeft gekregen.
Uitsplitsen
AR wil dus graag weten hoeveel hoger de sterfte lag tijdens de recente hittegolf en die van eind juni. Ze wil deze cijfers ook nog het liefst uitgesplitst naar varkens, runderen en pluimvee, in zowel percentages als absolute aantallen. Rendac weigert echter cijfers voor Nederland te noemen. Als privéonderneming is ze daartoe sowieso niet verplicht en is dit totaal niet gebruikelijk. Bovendien is het nog maar de vraag of ze deze omzetgerelateerde cijfers en daarmee koersgevoelige informatie wel mag verstrekken. Rendac behoort immers tot het beursgenoteerde Amerikaanse Darling Ingredients.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief
Bronnen: Animal Rights, Rendac, Darling Ingredients