Column: Boerenvarkensprijs gaat richting recordniveau
Dat het leuk begint te worden met de vleesvarkensprijs hoeft geen betoog; deze week zien we dat er weer een echte concurrentiestrijd bestaat tussen de slachterijen en dat komt tot uitdrukking in: ‘Wie verhoogt de prijs het meest’. Slachterijen zijn bang dat ze zelfs in de vakantie tijd niet genoeg varkens aan de haak krijgen.
Degenen die het meest moesten verhogen, lopen het verst achter
De Duitse ISN maakte woensdag een leuk sprongetje met plus 7 centen en dat werd direct gevolgd door de Duitse slachterijen. Een dag eerder op dinsdag corrigeerde Teleporc nog met min 1 cent, maar dat weerhield de slachterijen niet om de verwachte verhoging door te zetten en daarop kwam vrijdag Teleporc weer met een verhoging van plus 3 centen tot 1,93 euro. Nederlandse slachterijen waren het niet met elkaar eens hoeveel er verhoogd moest gaan worden en dat varieerde van plus 5 centen voor Vion op maandag tot plus 7 centen voor Compaxo op woensdag. Het lijkt erop dat degenen die het meest moesten verhogen het verst achter lopen.
Wat gebeurt er volgende week? De Nederlandse slachterijen zullen wederom verhogen om in de buurt van de Duitsers te blijven, maar de Duitse slachterijen gaven vrijdag aan om niet verder te willen verhogen. Wat er werkelijk gaat gebeuren, moeten we afwachten en dat gaat waarschijnlijk dinsdag al duidelijk worden door de notering van Teleporc. De verwachting bij Nederlandse en ook Duitse handelaren is echter dat er toch een klein plusje (2 centen) zal volgen, want het aanbod is en blijft krap. Boerenvarkensprijs stijgt met plus 5 cent naar 1,96 euro. We gaan dus richting een recordniveau. De prijs zal blijven stijgen, want het spreekwoord luidt nog steeds: De een zijn dood is de ander zijn brood. Zolang Nederland en Duitsland varkenspest buiten de deur kunnen houden, zijn we spekkopers.
Wat de politiek met je inkomen kan doen, zijn we in Nederland al heel lang door steeds maar verdere eisen te stellen en daar niks tegenover te stellen. In Amerika kunnen ze er echter ook wat van. Alleen heet het daar handelsoorlog. Je zult maar een paljas als president hebben en je ziet door zijn toedoen dat de prijs van de varkens in ruim één week met 20 procent daalt.
We zien een toenemende vraag naar biggen
Voor de biggenprijs heeft de stijgende vleesvarkensprijs ook gevolgen. Op voorstel van de handel verhogen we de Boerenbiggenprijs in augustus met plus 0,50 euro naar 53 euro. We zien namelijk een toenemende vraag naar biggen en je zou verwachten dat door de stoppersregeling er in veel vleesvarkensstallen de laatste ronde zou liggen. Maar er is vraag naar biggen. Wie had dat verwacht dat dit kon en om eerlijk te zijn, ik niet. Ook zien we in Duitsland een toenemende vraag, maar dan in nog grotere mate dan in Nederland. Vanaf volgende week zal de Duitse biggenprijs met waarschijnlijk een 1 euro stijgen. De biggen, die nu worden opgelegd, zullen rond Sinterklaas slachtrijp zijn. Vol verwachting klopt ons hart. Staat de vleesvarkensprijs dan ook nog zo hoog?