Luchtwegcellen varkens bruikbaar voor grieponderzoek
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/02/14/725/downloads.-detail.jpg)
Voorheen gebruikte wetenschappers cellen van kippen, honden, apen en hamsters om de griepvirussen te bestuderen. Griepvirussen die vooral mensen en varkens infecteren. Bij de nieuwe methode gebruiken ze celculturen uit de weefsels van de neus, luchtpijpen en longen van varkens. Onderzoekers noemen de methode belangrijk voor het grieponderzoek in het algemeen en voor het onderzoek naar varkensgriep in het bijzonder. Varkensgriep kan ook op mensen overgaan, zo bleek tijdens de grieppandemie van 2009. Toen evalueerde een varkensgriepvirus en ging deze van varkens over met mensen. Het is nog steeds een cruciaal onderwerp van onderzoek naar de manier waarop dat verloopt.
Men wil beter begrijpen griepvirussen ontstaan en hoe deze zich ontwikkelen. Belangrijk daarbij is welke receptoren de griepvirussen gebruiken en hoe ze daarmee het immuunsysteem manipuleren. Gebruik van direct weefsel in plaats van indirect materiaal geeft het onderzoek sneller mogelijkheden tot de ontwikkeling van stoffen die de virusvermeerdering remmen of stoppen.
Ook is het gebruik van varkensluchtwegweefsel een goed hulpmiddel om de reacties van verschillende soorten epitheelcellen (cellen die het oppervlakt bedekken) op hetzelfde virus te vergelijken. De onderzoekers ontdekten al dat de griepvirussen ook bij lagere temperaturen, de neusholte is circa zeven graden koeler dan de overige lichaamstemperatuur, normaal doorontwikkelen.
Tekst: Henk Wassink
Bron: South Dakota State University