Dijksma verhoogt voorschot GLB-betalingen
Dijksma schrijft in de brief dat alle administratieve controles wel moeten zijn afgerond en ook andere, gebruikelijke voorwaarden blijven gelden. Alle fysieke controles hoeven niet te zijn afgerond om voor het voorschot in aanmerking te komen.
‘De invoering van het nieuwe GLB, de extra controles die daarmee zijn gemoeid en de verlenging van de aanvraagperiode tot 15 juni zullen er dit jaar toe leiden dat betalingen gemiddeld genomen pas later dan gebruikelijk kunnen plaatsvinden’, schrijft de staatssecretaris in de brief. Om boeren tegemoet te komen, biedt zij boeren met goedkeuring van de Europese Commissie de mogelijkheid om een voorschot te laten uitbetalen.
Minder snel cashflowproblemen
De verhoging van het voorschot is onderdeel van het pakket aan steunmaatregelen dat de Europese Commissie vorige maand heeft gelanceerd. Met het voorschot raken bedrijven minder snel in cashflowproblemen. Daarbij heeft de Commissie voor lidstaten de administratieve regels rond de vooruitbetaling verzacht, om zo de belemmeringen voor landen om het voorschot te verlenen, te verminderen. Desondanks kon Dijksma vorige maand nog niet zeggen of Nederland dit jaar wel een voorschot zou toekennen – eerst moest haar ministerie de versoepelde regels bekijken en nagaan of die wel voldoende belemmeringen zouden opheffen. Dat blijkt nu dus het geval te zijn.
Melkveehouders profiteren
De staatssecretaris verwacht dat onder andere melkveehouders van deze mogelijkheid zullen profiteren om een voorschot te laten uitbetalen, omdat de administratieve controles voor deze groep naar verwachting relatief snel kan zijn afgerond.
Het betalen van een voorschot vergt extra inzet van RVO.nl. Daardoor zullen volgens prognoses van RVO.nl in december en januari minder aanvragers een definitieve betaling ontvangen hebben dan wanneer geen voorschot zou worden betaald.
Tekst: Stefan Buning
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.
Tekst: Wim van Gruisen
Zoon van een Zuid-Limburgse pluimveehouder met eigen slachterij, geschoold als econoom. Sinds 2011 in dienst van Agrio, waar hij artikelen schrijft voor de regio- en vakbladen en de Agrio-websites. Zijn focus lag aanvankelijk op landbouweconomie, tegenwoordig vooral op de Haagse en Brusselse politiek.
Beeld: Ingrid Zieverink