'Houd tien procent minder varkens om sector weer gezond te krijgen'
Nederlandse varkenshouders houden relatief veel varkens in vergelijking met landen zoals Frankrijk waar minder dieren per boer gehouden worden, constateert Goebbels. „Wat ik zo hoor is dat er zo'n 10 procent af kan”, zegt hij tegen BNR Nieuwsradio.
„Op dit moment hebben we te veel vlees op de markt, vandaar de lage prijzen. Laat ik zeggen: we kennen de fameuze varkenscyclus, dus ik ga ervan uit dat die cyclus weer in werking treedt en mensen weer stoppen met het produceren van meer dieren.”
Boeren verdwijnen
Nederland heeft nog altijd de beste varkensboeren van de EU, meent Goebbels, wellicht samen met de Denen. Toch zal ook hier de markt zijn werk doen. „Dus er zullen boeren verdwijnen. Maar ik hoop en ik weet bijna zeker dat onze eigen Nederlandse boeren ook deze strijd zullen overleven.”
Een aantasting van de kwaliteit en veiligheid van het vlees vreest Goebbels niet. „Import van hormoonvlees zullen wij nooit accepteren. Europa heeft een hormoonverbod in de wet- en regelgeving staan, dat zullen wij overeind houden.”
Moeilijke markt
Wel is de kans groot dat veel oudere boeren de handdoek in de ring zullen gooien. „Mensen die ouder woerden denken twee keer na, ook omdat het moeilijke markt is om het bedrijf te verkopen.”
„Het is goed - en dat heeft de staatssecretaris ook aangekondigd, om eens te kijken of mensen niet geholpen kunnen worden om vrijwillig te stoppen. De sector moet met de overheid en de banken kijken hoe ze mensen kunnen faciliteren om ermee op te houden. Dat zal tussen nu en vijf jaar moeten gebeuren”, vertelt Goebbels.
Luister hier naar het radio interview van BNR Nieuwsradio met Jos Goebbels. Hierin gaat hij onder meer in op het belang van de export voor de varkenssector.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: BNR Nieuwsradio
Beeld: Ruth van Schriek