Column: Slachterijen moeten blijkbaar wennen aan ‘faire prijs’ voor varkenshouder
Een extreem laag aantal geslachte varkens in Nederland van 262.000 dieren met een geslacht gewicht van 95, 8 kilogram heeft vorige week de vraag naar varkens een flinke impuls gegeven. Daarnaast zorgen ook de afzetmogelijkheden van het vlees dat slachterijen hun noteringen flink hebben moeten maar ook konden verhogen.
Duitse handel is nog steeds op zoek naar varkens
Voor de komende week ziet het er voor de varkenshouders echter iets minder zonnig uit. Ons buurland Duitsland heeft het rempedaal weer eens gevonden en vond afgelopen woensdag dat er niet verder verhoogd mocht worden; ondanks dat de Duitse ISN de notering wel met 3 centen had laten stijgen tot 1,88 euro. Wat er de komende week verder gebeurt, is wel duidelijk. Na zo’n actie gaat de markt toch vaak even een pas op de plaats maken en dat is dus precies de bedoeling van de desbetreffende slachterijen. Iedereen, en vooral en slachterijen en retail, moet blijkbaar nog wennen aan een faire prijs voor de vleesvarkenshouder. De Duitse Teleporc had tot dinsdag de kant van de ISN gekozen, maar krabbelde vrijdag toch lichtjes terug met min 2 centen naar 1,91 euro. In weerwil van de iets lagere notering blijft de Duitse handel echter nog steeds op zoek naar varkens. Met 854.000 slachtingen vorige week is dit aantal namelijk niet hoog. Hoewel het aantal slachtingen wel op hetzelfde niveau ligt als een jaar eerder. In België steeg de varkensprijs nog wel met 2 centen
Dat de vleeshandel blijkbaar nog aan de hogere prijs moet wennen, is hun probleem. Als ze even naar China kijken, zien ze dat de notering afgelopen week weer verder steeg naar 2,44 euro. Dat is overigens lang niet de hoogste prijs ooit genoteerd. Het record stamt uit juni 2016 en noteerde 2,83 euro. De Chinese prijs lag in 2015 en 2017 zelfs op een hoger niveau dan nu het geval is.
De slachterijen mogen dan het rempedaal gevonden hebben en we zullen de komende week een pas op de plaats maken, de vooruitzichten zijn nog steeds gunstig. De Boerenvarkensprijs stijgt daarom deze week wel tot recordniveau van 1,98 euro; een plus van 2 centen.
Stijging biggenprijs tijdelijk van aard
De vraag naar de biggen neemt duidelijk toe en dat is op de vrije markt heel goed te merken aan de notering van vrije biggen, die toch fors naar boven is gegaan. Oorzaak: De stoppersregeling. Er is nog een aantal mesters, dat deze weken de stallen even snel vol legt en ook een aantal afdelingen dubbel inlegt om zo een graantje mee te pikken van de gestegen varkensprijs. En, waarom ook niet? Maar hiermee kan men er direct de conclusie aan hangen dat de stijging van de biggenprijs van tijdelijke aard zal zijn. Of deze veronderstelling daadwerkelijk realistisch is, zien we de komende weken. Er zijn namelijk ook vermeerderaars die aan de stoppersregeling mee doen. De Boerenbiggenprijs pakt ook een graantje mee en stijgt met 1 euro naar 54 euro. De Duitse WeserEms stijgt maandag ook met 1 euro en zal de week erna weer stabiliseren, want onze Oosterburen hebben geen stoppersregeling.