Tien nieuwe gevallen PED-virus
„Ook de milde variant van PED kan veel schade aanrichten: gemiddeld 5 euro per varken op een vleesvarkensbedrijf en 40 euro per aanwezige zeug op een vermeerderingsbedrijf”, meldt de GD in een nieuwsbericht op haar website.
„Een goede hygiëne is daarom erg belangrijk om PED-besmettingen te voorkomen of om na besmetting het bedrijf weer PED-vrij te krijgen”, aldus de GD.
Oxiderend desinfectiemiddel
Bij een verdenking is het zinvol om zo snel mogelijk zekerheid te krijgen. De GD heeft een speciale PCR-test beschikbaar om mest te onderzoeken. „Overleg hierover met uw dierenarts”, adviseert de GD.
De belangrijkste besmettingsroutes van PED zijn het transport van dieren, aanvoer van besmette biggen, erfbetreders en mestverwerking- en transport. Optimale ongediertebestrijding is van groot belang, omdat ongedierte (zoals ratten en muizen) het virus binnen het bedrijf kan verspreiden.
Het PED-virus is in principe gevoelig voor alle desinfectiemiddelen, maar aangezien het virus in de mest zit, heeft een oxiderend desinfectiemiddel de voorkeur. Dit bevat werkzame stoffen zoals waterstofperoxide en perazijnzuur bevat (de leverancier kan daarover meer vertellen).
Checklist voor varkenshouders
‘Voorkomen is beter dan genezen’ geldt zeker voor PED volgens de GD. Het vergt een gezamenlijke inspanning van alle erfbetreders om de verspreiding van PED te voorkomen. Een varkenshouder kan zelf veel doen door continu alert te zijn als het om reiniging en ontsmetting gaat, en door de hygiënemaatregelen in acht te nemen.
De GD heeft de Checklist PED-preventie ontwikkeld waarmee een varkenshouder kan controleren of hij/zij de benodigde hygiënemaatregelen op zijn of haar bedrijf toepast. Daarnaast zijn voor alle vertegenwoordigers uit de varkenssector hygïeneprotocollenbeschikbaar.
Bevindingen besmette bedrijven
De belangrijkste bevindingen op PED-besmette bedrijven heeft de GD op een rij gezet.
De GD Academy organiseert workshops over de aanpak van PED, waar varkenshouders zich voor aan kunnen melden. Neem voor meer informatie en aanmelden contact op met Mark de Witte, manager GD Academy, via 0570 660551 of M.d.witte@gddiergezondheid.nl.
Meer informatie over Porcine Epidemische Diarree (PED) is te lezen op de website van de GD.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Gezondheidsdienst voor Dieren
Beeld: Ingrid Zieverink