‘Noodzaak van ketensamenwerking verdwenen door hoge varkensprijs’
Op de Facebookpagina van de Vlaamse Producenten Organisatie voor Varkenshouders (VPOV) waarschuwt Rudy van den Heuvel, verkoopleider Sector Varkens bij De Heus Voeders, er voor om de ketensamenwerking, bij de hoge varkensprijzen, niet over boord te gooien maar juist te koesteren. Volgens Van den Heuvel was voor de jaarwisseling de totale varkenssector er van overtuigd dat ketensamenwerking de oplossing vormt voor een goede toekomstbestendige varkenshouderij. „Met de veranderende varkensprijzen en de dalende vraag naar grondstoffen lijkt de noodzaak daarvan nu niet meer aanwezig”, signaleert Van den Heuvel.
Meer dan totale Europese varkensstapel
China en grote delen van Azië kampen nog steeds met Afrikaanse varkenspest (AVP). Het gevolg van deze enorme dierziektecrisis is een complete verschuiving in de aantallen aanwezige varkens. Volgens Van den Heuvel wijzen ramingen op een forse afname van de varkensaantallen in Azië. „Deze daling is mogelijk meer dan het totaal aantal varkens in heel Europa!” Van den Heuvel onderstreept dat deze ontwikkeling de Nederlandse varkenshouderij tot nu toe goed heeft gedaan. Daarbij verwijst hij niet alleen naar de hogere prijsniveaus maar ook naar een verschuiving in de vraag naar grondstoffen die ontstaan is door het lager aantal varkens in Azië. Volgens hem is dit merkbaar in de lagere actuele dag- en termijnprijzen van grondstoffen. Of die verder gaan dalen, moet nog blijken.
Andere visie samenwerking
Wat Van den Heuvel opvalt in de varkensmarkt, is de verschuiving op de visie van samenwerking. „Voor de jaarwisseling raakte de totale varkenssector er van overtuigd dat ketensamenwerking de oplossing is voor een goede toekomstbestendige varkenshouderij. Echter door de veranderende varkensprijzen en de dalende vraag naar grondstoffen lijkt de noodzaak daarvan nu niet meer aanwezig.”
Ketensamenwerking
In de gesprekken die hij in de afgelopen tijd heeft gehad, valt het hem op dat varkenshouders bijna niet meer spreken over het onderwerp ‘samenwerking in de keten’. Volgens Van den Heuvel is het juist in deze periode wél belangrijk om in de keten samen te werken. Daarbij wijst hij erop dat in de loopt van de tijd alles weer verandert. En dat ketensamenwerking niet alleen gaat over verdeling van de kosten en opbrengsten. „Het gaat om het goed presenteren van de Nederlandse varkenshouderij. Produceren van lekker, goed, gezond en veilig vlees.” Hij denkt dat het gezamenlijk optrekken op termijn belangrijker is voor het maatschappelijk draagvlak en de retailers.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief
Bron: Vlaamse Producentenorganisatie Varkenshouderij VPOV