Hogere dierenwelzijnseisen hoeven niet te leiden tot productieverplaatsing
Hogere dierwelzijnsnormen hoeven in Duitsland niet te leiden tot het verplaatsen van de productie naar landen met lagere welzijnseisen. Dit stelt de Duitse Agrarforschungsallianz (DAFA) in haar deze maand gepresenteerd tussenrapportage van een zevenjarig specialistisch onderzoek naar boerderijdieren. DAFA komt tot haar conclusie op basis van het feit dat de Duitse bevolking een steeds groter belang hecht aan dierenwelzijn. Zeker in vergelijking met andere sociale doelen.
Een voorwaarde voor het succes voor het behoud van de varkenshouderij, die voldoet aan hoge dierwelzijnseisen, is dat de politiek de noodzakelijke omslag in de varkenshouderij krachtig steunt. Zo moet ook duidelijk worden hoe ver Duitsland wil gaan in het bewandelen van het pad van steeds meer kostenminimalisatie. In een mondiale economie richt zich daar immers het grootste deel van de productie op.
Duidelijke politieke besluiten
Volgens de DAFA zullen er duidelijke politieke besluiten genomen moeten worden genomen over de vraag of Duitsland de omslag in haar veehouderij alleen of in samenwerking met de andere EU-lidstaten moet uitvoeren en of de ambitieuze dierwelzijnsdoelstellingen alleen moeten worden gerealiseerd voor een duur nichesegment, of over de gehele breedte.
De overheid zal ook een antwoord moeten geven op de manier waarop er een evenwicht kan worden gevonden tussen de tegenstrijdige doelstellingen van enerzijds ‘dierenwelzijn’ en anders ‘emissiereductie’. Volgens de DAFA zijn concrete antwoorden op dergelijke vragen essentieel voor zowel het bedrijfsleven als de wetenschap, zodat zij een goede oriëntatie hebben voor hun toekomstige acties.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bron: Raiffeisen.com