België: na één maand één met AVP besmet wildzwijn aangetroffen
Nadat er bijna één maand lang geen met AVP besmette wilde zwijnen in de provincie Luxemburg werden aangetroffen is aan het AVP vrije tijdperk afgelopen vrijdag een eind gekomen. In Saint Léger werd een wild zwijn aangetroffen dat enkele dagen later positief testte op het AVP-virus. Het laatste geval was op 16 juli 2019, toen twee met AVP besmette wilde zwijnen in het afgesloten gebied in Wallonië werden aangetroffen. Vervolgens was het dus een maand rustig. Sinds de uitbraak in september 2018 zijn 3.671 wilde zwijnen onderzocht op de aanwezigheid van het AVP virus. Hiervan reageerden er 827 positief.
Moldavië
In Zuidwest Moldavië steekt het AVP virus de kop op. Afgelopen vrijdag werd het aangetroffen op een boerderij in Crihana Veche met 40 varkens. Vier met AVP besmette varkens werden dood gevonden. De overige 36 zijn geruimd. Het is de vierde AVP besmetting in dit dorp binnen drie weken. Op 5 augustus werd het AVP virus ontdekt op een bedrijf met 59 varkens. Hiervan overleden er 17 na de besmetting. Het eerste geval deed zich voor op 26 juli toen één besmet varken bij een particulier werd aangetroffen. Drie dagen later gevolgd door een uitbraak op een boerderij met 20 varkens. Hier bleken drie varkens besmet. Crihana Veche is gelegen in het zuidwesten van Moldavië, nabij de grens met Roemenië. Op een boerderij in het naburige Cucoara werd op 12 augustus een besmetting vastgesteld op een bedrijf met 71 varkens. Hiervan stierven er 13 door de besmetting. De 58 resterende werden geruimd. Dit blijkt uit gegevens van het World Animal Health Information System (OIE).
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief
Bronnen: World Animal Health Information System, OIE Wereldorganisatie voor Diergezondheid