Column: Varkensmarkt en prijzen blijven zoals verwacht stabiel
De varkensmarkt is weer in een stabiele periode beland en dit is de wil van de grote Duitse slachterijen. Zij hadden dit vorige week al aangekondigd. De Duits ISN ondernam vorige week nog een poging om de prijs op een hoger niveau te brengen, maar moest de 3 centen deze week weer inleveren. Zijn we nu dan in een mindere periode beland? Dit is zeker niet het geval. Slachterijen klagen wel wat en hebben het er over dat de prijs te hoog is, maar als een slachterij niet klaagt dan? Precies, dan moet de prijs naar boven.
Varkensprijs gaat wellicht half september de magische grens over
De slachtaantallen in Duitsland zitten de laatste weken wel op het niveau van vorig jaar. De verwachting is dat deze de komende weken weer iets gaan dalen. Dan kunnen sommige handelaren, die voorspellen dat de varkensprijs half september de magische grens gaat overschrijden, nog wel eens gelijk krijgen. In Nederland is het aanbod wel wat groter dan in Duitsland. Dit is ook logisch na een paar weken met lage slachtaantallen. Maar ook in ons land worden de varkens allemaal vlot opgenomen. De Boerenvarkensprijs gaat mee met de stabiele stroom en heeft zijn prijs daarom onveranderd gehouden op 1,98 euro.
Kijken we even naar het buitenland, dan is er een wisselend beeld in de varkensprijs te zien. België corrigeert met min 2 centen, maar Frankrijk en ook Denemarken zetten de stijgende lijn door. China maakt werkelijk een grote sprong van 2,44 euro naar 2,65 euro. Het tekort wordt daar steeds groter en met de hogere invoertarieven op Amerikaans vlees zijn wij in West Europa de lachende derde. Wel zien we dat China een enorme inspanning doet om de productie van pluimveevlees snel naar een hoger niveau te krijgen. Dit kon ons op termijn dan wel eens voor de voeten gaan lopen.
Niet iedereen heeft evenveel haast om biggen op te leggen
Voor de biggen is de markt ook weer tot rust gekomen. Het aanbod is goed te plaatsen, maar niet iedereen heeft evenveel haast om biggen op te leggen. Over vier maanden is het vermoedelijk iets lastiger om de varkens altijd kwijt te raken en er zijn mesters die hier nu al wat rekening mee houden. Daarbij komt ook nog dat varkenshouders, die aan de stoppersregeling mee doen, op 1 januari wel hun stallen leeg moeten hebben. De Duitse markt is daarnaast ook weer stabiel. Gezien deze achtergrond blijft de Boerenbiggenprijs deze week op onveranderd ofwel 54 euro staan.